Αναγκαία ενδέχεται να είναι τα εμβόλια που «ειδικεύονται» στην παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού στοχεύοντας το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, όπως υποστηρίζουν ερευνητές που πραγματοποίησαν μεγάλη μελέτη στην Αγγλία.
Η τροποποίηση των εμβολίων ενδέχεται να χρειαστεί λόγω της ικανότητας της παραλλαγής Δέλτα να μολύνει άτομα με εξασθενημένη ανοσία και της δυνητικά αυξημένης σοβαρότητά της.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Αγγλία τροφοδοτηθεί από το στέλεχος της Δέλτα μολύνοντας τόσο ανεμβολίαστους- ειδικά άτομα ηλικίας μεταξύ 12 έως 24 ετών - όσο και εμβολιασμένους κατά του Covid-19.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη ανακοπή της μόλυνσης κατά την περίοδο της μελέτης μειώθηκε στο 49%, υπολόγισαν οι ερευνητές, από 64% έναν μήνα νωρίτερα. Η προστασία των εμβολίων στην εκδήλωση συμπτωμάτων Covid ήταν 59%, από 83%.
«Η ανάπτυξη εμβολίων που στοχεύουν τη Δέλτα μπορεί να είναι δικαιολογημένη», ανέφεραν οι ερευνητές εξηγώντας πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους έχει μεταλλαχθεί σε ένα σημείο όπου τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα διαθέσιμα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στον εμβολιασμό στον κόσμο, ωστόσο, όλες έχουν καταγράψει αυξήσεις στα κρούσματα και τις νοσηλείες που σχετίζονται με το στέλεχος Δέλτα.
Αξιωματούχοι της υγείας στις ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση προς τους διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Παρά τις απώλειες, τα διαθέσιμα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν έναν σχετικά υψηλό βαθμό προστασίας, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι πλήρως ανοσοποιημένοι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη Δέλτα συγκριτικά με τους μη ανοσοποιημένους συνομηλίκους τους και είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα Covid-19 ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους εάν μολυνθούν, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η μελέτη, που ονομάζεται React-1, εξέτασε τα αποτελέσματα των τεστ Covid από τις 24 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου. Η περίοδος αντιστοιχεί περίπου σε μια αύξηση των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα ήρθε να εκτοπίσει πλήρως το στέλχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο νότια της χώρας.
Ο εντοπισμός λοιμώξεων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τέτοιες ανησυχίες εξακολουθούν να επηρεάζουν μόνο ένα μικρό μέρος του κόσμου καθώς μόνο το 13% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένα παγκοσμίως, τα περισσότερα από αυτά στον ανεπτυγμένο κόσμο, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Οι μολύνσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης επικεντρώθηκαν περισσότερο από ποτέ στη νεολαία της χώρας, με περίπου το ήμισυ των θετικών δειγμάτων να προέρχονται από άτομα ηλικίας 5 έως 24 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αγγλίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις που απευθύνονται σε νεότερους ανθρώπους θα μπορούσαν να έχουν «δυσανάλογο» αντίκτυπο στην επιβράδυνση των κυμάτων της πανδημίας, έγραψαν οι συγγραφείς. Με τον εμβολιασμό ατόμων μεταξύ 12 και 17 ετών, για παράδειγμα, οι υγειονομικοί θα μπορούσαν «να μειώσουν σημαντικά το δυναμικό μετάδοσης το φθινόπωρο, όταν τα επίπεδα κοινωνικής ανάμειξης αυξάνονται», ανέφεραν οι συγγραφείς.
«Ο εμβολιασμός χτίζει ένα τείχος άμυνας που σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε προσεκτικά τους περιορισμούς και να επιστρέψουμε στα πράγματα που αγαπάμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζαβίντ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg