Σε εφαρμογή τέθηκε ο τερματισμός της διενέργειας των δωρεάν rapid tests για όλες τις ομάδες του πληθυσμού στην Κύπρο. Έτσι, σε συνέχεια της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου στις 2 Ιουλίου, στις κινητές μονάδες rapid tests που λειτουργούν μέσω του προγράμματος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου μπορούν να εξυπηρετούνται, πλέον, μόνο οι εξής κατηγορίες πολιτών:
- Οι ανήλικοι έως 17 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του υπουργείου Υγείας.
- Οι πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με ιατρικό πιστοποιητικό, και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από την ad-hoc επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του υπουργείου Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση, η οποία πρέπει να παρουσιάζεται στη μονάδα δειγματοληψίας.
- Οι έγκυες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον γυναικολόγο τους. Διευκρινίζεται ότι από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, οι έγκυες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον γυναικολόγο τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός. Από τις 8 Αυγούστου και μετά θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το υπουργείο Υγείας.
- Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
- Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
- Οι πολίτες που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Επίσης, σημειώνεται ότι όλοι οι πολίτες οφείλουν να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. ταυτότητα, άδεια οδήγησης, διαβατήριο, κ.λπ.) για σκοπούς ταυτοποίησης.
Πολίτες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω ομάδες πληθυσμού, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass, μπορούν να κάνουν, με δικά τους έξοδα, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή φαρμακεία.
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα αρ. 32, της 30ης Ιουλίου 2021, από την 1η Αυγούστου η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου ορίζεται στα 10 ευρώ.
Παράλληλα, ανοιξε σήμερα, στις 7:30, η Πύλη Εμβολιασμού για προγραμματισμό ραντεβού κατά της Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, στην Κύπρο. Προηγήθηκε έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για επέκταση του εμβολιασμού στα παιδιά 12-15 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, σε μία προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης, το υπουργείο Υγείας της χώρας ενημέρωσε ότι για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σχετικά με τον εμβολιασμό των ανήλικων προσώπων:
- Οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες, αλλά και οι προσωπικοί γιατροί των παιδιών, μπορούν να ορίζουν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, επιλέγοντας εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) ως τα μοναδικά, επί του παρόντος, εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.
- Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, οι ανήλικοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα εξής αποδεικτικά:
1. Έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο για COVID-19 υπογεγραμμένο και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το Έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά την προσέλευσή τους.
2. Έγγραφο ταυτοποίησης του ανηλίκου (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κ.λπ.).
3. Σε περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται από τους γονείς/κηδεμόνες (ή έναν εκ των δύο), αυτοί θα πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφο ταυτοποίησης. Το Έντυπο παρουσιάζεται στους λειτουργούς του Κέντρου Εμβολιασμού για σκοπούς ταυτοποίησης.
- Κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Εμβολιασμού για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, οι ανήλικοι θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων τους.
- Κατά τον εμβολιασμό του, τόσο κατά την πρώτη δόση όσο και κατά τη δεύτερη, ο ανήλικος δύναται να συνοδεύεται από κάποιον ενήλικο, πέραν από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες του. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας στο Κέντρο Εμβολιασμού θα επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα πριν τον εμβολιασμό για να επιβεβαιώσουν ότι ο ενήλικος που συνοδεύει το παιδί έχει οριστεί από τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα.
Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των παραπάνω, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προσέλευση και παραμονή στο Εμβολιαστικό Κέντρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ