Κ. Μητσοτάκης-δευτερολογία: Η επιχειρηματολογία υπέρ της κοινωνικής ευθύνης δεν συνιστά διχαστική πολιτική

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 14:40
UPD:14:44
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

HELLENIC PARLIAMENT TV
«Όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, δεν διχάζουμε τους πολίτες. Χρησιμοποιούμε τον ορθό λόγο και την επιστημονική γνώση. Είναι διχαστική πολιτική αυτή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η επιφυλακτικότητα με τους εμβολιασμούς είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Έχουμε συμπολίτες μας που είναι επι της αρχής αρνητές και άλλους που διστάζουν. Είναι μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε με σημαντικότερο επιχείρημα ότι το 4ο κύμα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Κάνω και σήμερα έκκληση στους συμπολιτές μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Για να προστατεύσουν πέρα και πάνω από όλα τους εαυτούς τους. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Η επιχειρηματολογία υπέρ της κοινωνικής ευθύνης δεν συνιστά διχαστική πολιτική. Θα ήταν καλό αν είχαμε τελειως ξεκάθαρες θέσεις, αντί κάποιοι να προσπαθούν να τσαλαβουτούν στα θολά νερά της σύγχυσης» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Λυπάμαι κ. Τσίπρα, γιατί κάνατε πίσω στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντιδας ηλικιωμένων. Το να προσπαθείτε να εισάγετε την έννοια της υποχρεωτικής προεραιτικότητας, πατάτε σε δύο βάρκες. Όταν θέλετε να αρέσετε σε όλους, τελικά δεν θα αρέσετε σε κανέναν» είπε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε: «Να ενημερώσω κ. Τσίπρα ότι έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις. Ήταν απαραίτητες για να προσμετρηθεί ο βαθμός τους στο απολυτήριο. Όλοι όσοι ζούμε την ελληνική πραγματικότητα έχουμε αίσθηση της προσπάθειας που το σύστημα πανελλαδικών συνεπάγεται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παραμένει σύστημα βαθιά αντικειμενικό και βαθιά αξιοκρατικό. Αρκεί να ρίχνει κανείς μια ματιά στο προφίλ των επιτυχόντων για να διαπιστώσει την ευρεία κοινωνική και γεωγραφική διαστρωμάτωση, η είσοδος δεν είναι ταυτισμένη με συγκεκριμένα οικονομικά χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι καλό που γίνεται. Η απόφασή μας δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση, έχει και πολιτικό κόστος, είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Πράγματι, έχει αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός που μπαίνουν. Όμως, είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος. Τίποτα δεν πρέπει να σας είναι ξένο. Η ΝΔ είναι συνεπής με όσα είχε δεσμευτεί να κάνει. Είπατε κ. Τσίπρα ότι είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ στους απόφοιτους πανεπιστημίων και φοιτητές. Είναι λάθος. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, είμαστε τελευταίοι και πρώτοι μετά την Τουρκία στον αριθμό των φοιτητών. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι καλό για την κοινωνία και αν είναι καλό για τους φοιτητές».

«Κοιτάξτε σήμερα την αγορά εργασίας. Τι διαπιστώνουμε με ανεργία 15%; Μια τεράστια δυσαρμονία μεταξύ της προσφοράς, των αποφοίτων, και της ζήτησης. Άλλα σπουδάζουν, άλλα πτυχία παίρνουν και άλλες δεξιοτητες και γνώσεις ζητά η αγορά εργασίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Έχουμε την επιλογή να κλείσουμε τα μάτια και να ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι καλά. Εγώ δεν έχω ήσυχη τη συνειδήσή μου με αυτή την προοπτική. Δείτε τι γίνεται στη Γερμανία. Έχει πολύ μικρότερο αριθμό φοιτητών κι έχει ένα εξαιρετικό σύστημα τεχνικής εκπαίδευσης. Έχει λύσει τον γόρδιο δεσμό απασχόλησης μέσα από αυτόν τον διπλό δρόμο.

Όταν λέτε ότι σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τα κολλέγια, γίνεστε εσείς ο καλύτερος χορηγός τους, γιατί έχουμε τα δημόσια ΙΕΚ. Και αν δείτε τα στοιχεία των αποφοίτων των δημοσίων ΙΕΚ, βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά από τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ας κάνουμε προσπάθεια να ξαναχτίσουμε την αξιοπρέπεια της δουλειάς. Έχετε επιλέξει να ειρωνευτείτε το σχόλιο που έκανα προεκλογικά. Η αξιοπρέπεια της δουλειάς που συνδέεται με την τεχνική εκπαίδευση πρέπει να καθιερωθεί ως επιθυμητή.

Εμείς έχουμε απάντηση σε αυτά τα στατιστικά. Εσείς πώς απαντάτε; Εμείς θα έχουμε πολιτικό κόστος από αυτή την επιλογή. Το αναλαμβάνω με θάρρος, γιατί ξερω ότι κάνουμε το σωστό για την επόμενη γενιά.

Και για πείτε μου κ. Τσίπρα, που αναφέρεστε με τόσο απαξιωτικό τρόπο στα κολλέγια, για ρωτήστε τον κ. Φίλη γιατί όταν κάνατε προσκλήσεις εκπαιδευτικών, δεχόσασταν και αποφοίτους κολλεγίων; Σταματήστε αυτή την υποκρισία.

Ήταν κ. Τσίπρα καλή πολιτική, ερχόσασταν με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής να στήνετε τμήματα της τελευταίας στιγμής; Συμφωνείτε κ. Φίλη; Κύριε Τσίπρα, τι λέτε για αυτό τώρα που τα βλέπετε από μια απόσταση;».

Αναφερόμενος στη βάση εισαγωγή» στα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχαμε πράγματι λίγες τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που έγραψαν καλά, αλλά δεν έπιασαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο ειδικό μάθημα. Ξέρω περιπτώσεις που έγραψαν στο σχεδιο πχ λίγο κατω από το 14.

Αυτά τα παιδιά θα εισαχθούν σε αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά όχι της πρώτης επιλογής. Κάποιοι έγραψαν καλύτερα. Αυτή είναι η λογική των εξετάσεων. Επιβραβεύονται αυτοί που γράφουν καλύτερα. Οι κανόνες είναι γνωστοί εκ των προτέρων. Αν υπάρχουν περιπτώσεις κάποιας στρέβλωσης, εδώ είμαστε να δούμε αν μπορούν να διορθωθούν. Δεν ακυρώνουν, όμως, τη συνολική πολιτική για τη βάση εισαγωγής. Συμφωνείτε κάποιος που γράφει κάτω από 5 να μπαίνει; Όταν γράφεις 3, συνιστά περιφρόνηση της όλης διαδικασίας. Θα μπεις με οποιονδήποτε βαθμό, αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Όπως ο φοιτητής έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις. Θα ήθελα να πείτε αν συμφωνείτε με τις πάρα πολλές περιπτώσεις που έγραψαν 3 και 5 και έμπαιναν στα δημόσια πανεπιστήμια. Όλη αυτή η προσπάθεια να πείτε πόσο μακριά είμαστε από τους νέους, προτιμώ να είμαι χρήσιμος με παρεμβάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα τα δουμε σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το σωστό. Υλοποιούμε τολμηρή πολιτική για την εκπαίδευση του 21ου αιώνα. Τουλάχιστον η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε σε κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου. Αλλά εσείς κ. Τσίπρα ούτε μία λέξη δεν είπατε για το νομοσχέδιο. Συμφωνείτε με την έννοια της αξιολόγησης; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με τη διεύρυνση γνωστικού αντικειμένου των σχολείων; Συμφωνείτε με το να δίνουμε περισσότερη αυτονομία στα σχολεία; Ναι ή όχι;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή