Βουλή- Γεννηματά: Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση- Ψηφίζουμε Όχι επί της αρχής

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 13:48
UPD:14:46
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

HELLENIC PARLIAMENT TV
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία..

«Παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα αυτού του δικομματισμού και στο θέμα της εκπαίδευσης,  μία συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά που δεν λύνει προβλήματα που δεν μπαίνει στην ουσία των θεμάτων», τόνισε

«Από τη μία πλευρά», συνέχισε η κ. Γεννηματά,  «ακούσαμε  τον Πρωθυπουργό να περιγράφει όλα όσα δεν κάνει αυτό το νομοσχέδιο και από την άλλη μεριά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έναν άκρατο λαϊκισμό να εκμεταλλεύεται ακόμα και τα όνειρα των νέων ανθρώπων». 

«Οφείλουμε λοιπόν να σκύψουμε με σοβαρότητα με σύνεση με συνεννόηση όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να δούμε τα προβλήματα και να δώσουμε επιτέλους λύσεις που δεν δίνονται μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. 

Η κ. Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας και άλλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, όπως η πανδημία, λέγοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το 4ο κύμα και μία απειλή οικονομική, κοινωνική και οικονομική παρά τις εκκλήσεις για τις προειδοποιήσεις του ΚΙΝΑΛ.

Υπογράμμισε δε, ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η περσινή χαλάρωση, αλλά να υπάρξει επιτέλους ένα σχέδιο και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. «Τη μία μέρα ένας υπουργός απειλεί και ανακοινώνει μέτρα της κυβέρνησης ενώ θα έπρεπε να φροντίζουν να απαντήσουν στο προβληματισμό και τα ερωτηματικά όσον προβληματίζονται για το εμβόλιο κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες», είπε. 

Η Παιδεία είναι Εθνική Υπόθεση, όπως τόνισε και όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, μίλησε για υποβάθμιση των Πανεπιστημίων και υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης..«Οι μαθητές χρειάζονται ίση μεταχείριση και σωστή ενημέρωση και είναι μεγάλο στοίχημα για να αφεθεί στα χέρια της συντηρητικής παράταξης», δήλωσε. 

«Γνωρίζουμε», συνέχισε η κ. Γεννηματά,  «ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών». 

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι απέφυγε τη συνεννόηση για άλλη μια φορά και μίλησε για προχειρότητες που δεν προωθούν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Παιδεία. «Κάθε νομοθεσία, κάθε υπουργική απόφαση, έχει ένα σταθερό μοτίβο. Την επιβολή και τον έλεγχο. Τη συμμόρφωση. Η ψηφιακή επανάσταση απαιτεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εκπαίδευσης, ώστε να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους ανθρώπους, “πάνω και κάτω από το ποτάμι”.

Αλλαγές που έπρεπε να αποτελούν την συνέχεια και την προσαρμογή στις σύγχρονες εξελίξεις των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εσείς όμως πάτε με την όπισθεν ολοταχώς. Κυριαρχούν αντιλήψεις παλιές, ξεπερασμένες, βαθιά αυταρχικές. Ταυτόχρονα με την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα όπως φάνηκε μέσα στην πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Ψηφίζουμε ‘Όχι’ επί της αρχής διότι έχουμε διαφορετική αντίληψη για την ποιότητα της εκπαίδευσης.  Στη σύγχρονη εποχή, παιδεία σημαίνει αξιολόγηση προγραμμάτων, δομών, στελεχών, σημαίνει καλλιέργεια και διαμόρφωση κουλτούρας αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου», ανέφερε η κ. Γεννηματά. 

Σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών και να συμπεριληφθούν και όλοι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση των σχολείων. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στην ατομική ευθύνη του κάθε μαθητή και της οικογένειάς του», ανέφερε. 

Επίσης είπε πως υπάρχει μαθησιακό έλλειμμα για μία ολόκληρη γενιά και κενά σε αίθουσες και προσωπικό,  τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί.  

Οπως ανέφερε, οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, είναι¨

1. Να ολοκληρωθεί  ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά να περιληφθεί σ’ αυτόν και το σύνολο των εργαζομένων στα σχολεία (και οι καθαρίστριες).

Ο ΕΟΔΥ, να προχωρεί σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.

2. Η ύλη για την νέα σχολική χρονιά να αναδιαταχθεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και να προβλεφθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους απαιτείται ώστε τα κενά να μην γίνουν μαθησιακό έλλειμμα.

3. Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να καλυφθούν τα κενά της εκπαίδευσης  και να γίνουν πρόσθετες προσλήψεις για να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που έχουν οι μαθητές μας και οι μαθήτριες μας. Και να εξευρεθούν πρόσθετες αίθουσες ώστε με την νέα σχολική χρονιά να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή