Σε νέα μέτρα οδήγησε η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού η οποία κορυφώθηκε χθες με την ανακοίνωση 1.797 νέων μολύνσεων.
Τέτοια νούμερα είχαν να ανακοινωθούν περίπου ένα μήνα, ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα είχε ανακοπεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων. Η εκτόξευση των κρουσμάτων, τα οποία τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σε συνδυασμό με τους «χλιαρούς» εμβολιαστικούς ρυθμούς έχουν προκαλέσει τις ανησυχίες στην κυβέρνηση κα τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος.
Θα δούμε περαιτέρω αύξηση;
Σχολιάζοντας την εκτόξευση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος χθες γνωστοποίησε προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μια αύξηση 60% στα λύματα, δήλωσε σήμερα πως δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση. Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε. Να σημειωθεί ότι η θετικότητα παίζει στο 2,70%.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως.
Την ίδια έκπληξη και τις ίδιες εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων εξέφρασε από την πλευρά του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. «Ο ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά αποδίδοντας στη μετάλλαξη Δέλτα τη δυναμική που παρατηρείται.
«Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα.», προέβλεψε. «Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση», τόνισε και προέτρεψε όλον τον κόσμο να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις.
Επιστρέφει η καθολική χρήση της μάσκας;
Στη χρήση της μάσκας στάθηκε επίσης η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού η οποία απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που ενδέχεται να επανέλθουν, σημείωσε πως «μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει», αναφερόμενη ειδικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, η κ. Λινού ανέφερε ότι «καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».
Παράλληλα εκτίμησε πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3000 γιατί είναι πολύ μεταδοτικό αυτό το στέλεχος και ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».
Το βάρος στους εμβολιασμούς
Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των εμβολιασμών. Σε αυτή τη φάση επομένως η βαρύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης θα δοθεί στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, με στοχευμένες παρεμβάσεις και σε τοπικό επίπεδο. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν «πρωταθλητές» και «ουραγοί» σε επίπεδο περιφερειών όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην επιχείρηση «Ελευθερία».
Από την κυβέρνηση «κοιτάνε» προς δύο μεγάλες ηλικιακές ομάδες: Τους νεότερους που έχουν και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (κάτι που οφείλεται και στο ότι άνοιξαν τελευταίες οι σχετικές πλατφόρμες), αλλά και στους ηλικιωμένους που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πάντως η αύξηση των κρουσμάτων επαναφέρει δυναμικά στο τραπέζι τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων.
Σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στην εστίαση.
Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου ο καθηγητής τόνισε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης. «Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο», συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.
«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει», είπε. Μάλιστα, υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.
Η άνοδος των κρουσμάτων ξαναγράφει τα μέτρα
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε χθες σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκαν τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας και τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν.
Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά ενός νέου lockdown, εστιάζοντας και στις επιπτώσεις που θα είχε ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας στο επιχειρείν και στην αγορά εργασίας.
Σχολιάζοντας χθες το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown -ακόμα και σε τουριστικές περιοχές- σε περίπτωση που αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη, ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της, ενώ και το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.
naftemporiki.gr