Το πρώτο Μουσείο 5G στην Ελλάδα γίνεται το Μουσείο Μπενάκη, ύστερα από την συνεργασία του με την WIND Ελλάς. Περνά έτσι σε μια νέα εποχή, που παρέχει δυνατότητες προώθησης του πολιτιστικού έργου μέσα από τα δίκτυα νέας γενιάς.
Οι ψηφιακές δράσεις, οι εναλλακτικές εικονικές εμπειρίες και γενικότερα η ψηφιακή πρόσβαση στον πολιτισμό είναι οι νέες αυτές δυνατότητες που ανοίγουν και νέες προοπτικές για τα Μουσεία.
Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μουσείου Μπενάκη ξεκινά από το κτήριο της Πειραιώς 138, στη συνέχεια θα επεκταθεί στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού στο Κολωνάκι και στα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου. Και όπως αναφέρει ο διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Μπενάκη, κ. Χάρης Σιαμπάνης, έτσι «μεταφέρουμε το Μουσείο στο κοινό σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται με καινοτόμο τρόπο. Βίντεο 360° και παραγωγές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην πολιτιστική αποστολή του Μουσείου».
«Η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος για το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας ώστε αυτό να προωθηθεί σε όλο τον κόσμο με πιο δημιουργικούς και εντυπωσιακούς τρόπους», λέει εξάλλου ο διευθυντής Επικοινωνίας της WIND Ελλάς Γιώργος Τσαπρούνης.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός επισκεπτών στα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη, που μπορούν να περιηγηθούν και να θαυμάσουν χιλιάδες εκθέματα από όλον τον κόσμο ξεπερνά τις 500.000. Θυμίζουμε ότι εκτός από το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1931 και είναι μοναδικό που εκτείνεται από την Προϊστορική εποχή έως τη δεκαετία του 1940, λειτουργούν επίσης: Η Πινακοθήκη Γκίκα, μια προσωπογραφία του μοντερνισμού στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, το Εργαστήριο Γιάννη Παππά, ενός σημαντικού γλύπτη του 20ού αιώνα, το Μουσείο στην Πειραιώς 138, ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, επίσης η Συλλογή Βαλαδώρου στο σπίτι ενός συλλέκτη, το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, με εκθέματα από όλον τον κόσμο, η Οικία Patrick και Joan Leigh Fermor, που είναι το παραθαλάσσιο ησυχαστήριο του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και τέλος η Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος, ένα εργαστήριο μεταξουργίας.