Ο τελικός γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία που πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή, θα αποτελέσει την τελευταία εκλογική αναμέτρηση προτού οι ψηφοφόροι αποφασίσουν το επόμενο έτος εάν θα «χαρίσουν» στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μια δεύτερη θητεία.
Οι Γάλλοι θα επιλέξουν συμβούλια σε 13 περιφέρειες και τα πρώτα αναμένονται στις 8 μ.μ.. τοπική ώρα.
Ο πρώτος γύρος χαρακτηρίσθηκε από αποχή ρεκόρ και ένα χαστούκι για την πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν και την άκρα δεξιά.
Η «στόφα» των τοπικών εκλογών πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε ένα σαφές μήνυμα για το ποιος θα καταλήξει στο προεδρικό παλάτι, όπως αναφέρει το Bloomberg. Παρόλα αυτά οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν μία ακόμα ευκαιρία να διαγραφεί ο παλμός του εκλογικού σώματος.
Ποιοι είναι οι νικητές και οι ηττημένοι, σύμφωνα με το πρακτορείο:
Εμανουέλ Μακρόν: Χαμένος
Το κόμμα του Γάλλου προέδρου δεν είχε καλή πορεία στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών και δεν αναμένεται να κερδίσει ούτε καν μία από τις 13 περιφέρειες. Πρόκειται για ένα «deja vu» της αποτυχίας του περασμένου έτους να εξασφαλίσει μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές.
Οι θλιβερές επιδόσεις θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τη βάση των υποστηρικτών για την οποία ο Μακρόν θα χρειαστεί να χτυπήσει τις πόρτες και να διανείμει φυλλάδια το επόμενο έτος. Παράλληλα είναι απίθανο να ενισχύσει το ηθικό των μελών του κόμματος που θα χρειαστεί να βοηθήσει στην προώθηση της προεδρικής εκστρατείας.
Να σημειωθεί ότι το να μην έχει μια ισχυρή τοπική βάση δεν εμπόδισε τον Μακρόν να κερδίσει το κορυφαίο αξίωμα το 2017. Στη Γαλλία, η προσωπικότητα του προέδρου έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο, και έτσι η αποτυχία στις περιφερειακές εκλογές πιθανότατα δεν θα πλήξει ιδιαίτερα τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.
Οι παλιοί κεντροδεξιοί: Κερδισμένοι
Οι Ρεπουμπλικανοί (Les Républicains) τα πήγαν γενικά καλύτερα σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Είναι η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση και κυριαρχούν στη Γερουσία.
Οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ ήταν αμφότεροι Ρεπουμπλικανοί, και πολλοί είχαν προβλέψει ότι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος για το 2017, Φρανσουά Φιγιόν, θα κέρδισε το κορυφαίο αξίωμα. Η εκστρατεία του όμως του εκτροχιάστηκε από κατηγορίες για διαφθορά και η επακόλουθη νίκη του Μακρόν εγκλώβισε το κόμμα σε μια δίνη από την οποία αγωνίζεται από τότε να ξεφύγει.
Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι δυνητικά ισχυρότεροι από ό, τι είχαν φανταστεί πολλοί. Φαίνονται έτοιμοι να διατηρήσουν τον έλεγχο σε επτά από τις περιφέρειες στις οποίες ήδη κυριαρχούσαν, και θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη περισσότερες. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν κάποια προβλήματα να ξεπεράσουν καθώς οι ηγέτες τους συζητούν για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί των προεδρικών εκλογών. Προσωπικότητες από το εξωτερικό του κόμματος, όπως τα πρώην μελη Ξαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές, εμφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να κερδίσουν την κεντροδεξιά ψήφο.
Οι αριστεροί: Νικητές
Αριστερά κόμματα - συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και του αριστερού κόμματος La France Insoumise του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, καθώς και των πράσινων - είχαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου και φαίνονται έτοιμοι να σπεύσουν στην εξουσία στην περιοχή του Παρισιού.
Τα καλά αποτελέσματα της αριστεράς την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν έκπληξη σε μια χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα κινείται προς τα δεξιά. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα αριστερά και τα πράσινα κόμματα να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για προεδρική υποψηφιότητα τον Απρίλιο του 2022.
Ο Ζουλιέν Μπαγιού,, ηγέτης του κόμματος Europe-Ecology The Greens έχει αναδειχθεί ως ισχυρός υποψήφιος. Άλλοι είναι ο Μελανσόν, η Αν Ινταλγκό (σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού) και ο Γιανίκ Ζαντό (ευρωβουλευτής του πράσινου κόμματος).
Το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό στον πρώτο γύρο, στις 20 Ιουνίου. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δεν εμφανίστηκαν, με τα υψηλότερα ποσοστά αποχής να εντοπίζονται μεταξύ των νέων. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για καθημερινά ζητήματα, όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα παρακάλεσαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον επαναληπτικό γύρο αλλά δεν είναι σαφές εάν θα έχει πολύ αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Γαλλία πάσχει από απάθεια και ότι η αποχή γίνεται ο νέος τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας για την πολιτική και τις προσωπικότητες που την ασκούν.
Μαρίν Λεπέν: ;;;
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν υποτίθεται ότι θα διέπρεπε κατά τη διάρκεια των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κέρδιζε περίπου τις μισές περιφέρειες, ενώ τελικά κέρδισε μόνο 19% συνολικά στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το σκορ του στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Για τον τελικό γύρο, ορισμένα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το «Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο» και θα αποσυρθούν από τον αγώνα για να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου κατά της Λεπέν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά δεν θα κερδίσει. Οι αναλύσεις έχουν επίσης υποδείξει ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι είναι περισσότερο πιθανό να απέχουν παρά να στηρίξουν τη Λεπέν αυτές τις μέρες. Ο δημοφιλής Τιερί Μαριάνι φαίνεται η καλύτερη ελπίδα της να αναλάβει τον έλεγχο μιας περιφέρειας για πρώτη φορά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει στην προεδρική της εκστρατεία τη δυναμική που μέχρι στιγμής στερείται και να τη βοηθήσει να πείσει τους Γάλλους ότι μπορεί να της εμπιστευτεί την εξουσία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg