H EE παρακολουθεί το πώς εξελίσσεται η κατάσταση αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στο Λουξεμβούργο.
«Το μήνυμα που θέλω να μοιραστώ με τους Υπουργούς Υγείας, είναι ότι έχουμε κάθε λόγο να έχουμε αισιοδοξία, αλλά δεν πρέπει να θριαμβολογούμε», σημείωσε η κ. Κυριακίδου και προσέθεσε: «Έχουμε εμβολιάσει με την πρώτη δόση πάνω από το 53% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και ένας στους τρεις έχει λάβει τη δεύτερη δόση. Παρακολουθούμε ωστόσο στενά την κατάσταση με τις μεταλλάξεις.».
Η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».
Τέλος η ίδια επισήμανε ότι θα συζητηθεί τόσο η ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας από την πλευρά της ΕΕ όσο και η ανάγκη να ενδυναμωθούν το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τον νέο ρόλο του ΕΜΑ, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα θα συγκροτηθεί ένας μηχανισμός για τη λειτουργία ειδικών ομάδων που θα παρέχουν βασικές συμβουλές σχετικά με την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.
Οι εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών αξιολόγησαν την πρόταση σε οκτώ συνεδριάσεις και συμφώνησαν για βελτιώσεις στο κείμενο, ιδίως όσον αφορά την προετοιμασία καταλόγου κρίσιμων φαρμακευτικών προϊόντων, σύνθεση και λειτουργία της ειδικής ομάδας έκτακτης ανάγκης, προστασία δεδομένων και χρηματοδότηση.
Παράλληλα οι υπουργοί στην ίδια σύνοδο θα εξετάσουν την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και Έλεγχος για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο ο ECDC θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας συστάσεις και επιλογές για τη διαχείριση κινδύνων, και κινητοποίηση μιας ειδικής ομάδας υγείας της ΕΕ που θα βοηθήσει στην εξεύρεση τοπικών λύσεων όπου απαιτούνται. Προτείνεται επίσης ένας κανονισμός για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία με την ανάπτυξη ενός σχεδίου ετοιμότητας και συστάσεις για την ανάπτυξη εθνικών σχεδίων. Επίσης θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την αναφορά δεικτών συστημάτων υγείας.
Η προσβασιμότητα, η διαθεσιμότητα και η προσιτή τιμή φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων είναι ταυτόχρονα βασικοί στόχοι και προκλήσεις των συστημάτων υγείας στην ΕΕ, ενώ απαιτούνται παράλληλα περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης της δημόσιας υγείας, όπως πολιτικών για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής σε ευάλωτους πληθυσμούς.