Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία οι κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν με ένα μείγμα διαφορετικών εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, υποστήριξε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Εμερ Κουκ.
Η Έμερ Κουκ μάλιστα προειδοποίησε ότι η εξάρτηση από ένα εμβόλιο ή ένα τύπο εμβολίων μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική.
«Θα χρειαστούμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων, ένα πράγμα που έχουμε μάθει από αυτήν την πανδημία είναι ότι μόλις αρχίσουμε να κάνουμε προβλέψεις, κάτι άλλο συμβαίνει», δήλωσε στους Financial Times. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα παραγωγής, μπορεί κάτι άλλο να πάει στραβά, η καλύτερη προσέγγιση είναι μια προσέγγιση χαρτοφυλακίου», πρόσθεσε.
Τα σχόλια της Κουκ έρχονται καθώς αρκετές χώρες υψηλού εισοδήματος εστιάζουν τις προμήθειές τους στα εμβόλια mRNA μειώνοντας ή μη ανανεώνοντας τα συμβόλαια για προμήθεια δόσεων των εμβολίων αδενοϊών, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, έπειτα από τα σπάνια φαινόμενα θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Έτσι πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ, ευνοούν τα πρωτοποριακά εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τις BioNTech/Pfizer και Moderna. Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία για περαιτέρω δόσεις 1,8 δισ. από την Pfizer για το 2022 και το 2023.
Περιγράφοντας το διάστημα που πέρασε, η Κουκ έκανε λόγο για 8 μήνες που αποτέλεσαν πρόκληση για τον ΕΜΑ. Με τον κόσμο να είναι απελπισμένος για το τέλος της πανδημίας, η ρυθμιστική αρχή αντιμετώπισε «πολλή πίεση» πέρυσι για να εγκρίνει γρήγορα τα υποψήφια εμβόλια κατά του Covid-19 που είχαν περάσει τις δοκιμές σε χρόνο ρεκόρ.
«Βλέπεις τα αποτελέσματα να έρχονται, φαίνονται καλά και οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι αν είναι πραγματικά αλήθεια», είπε. «Η δυνατότητα επικύρωσης των πληροφοριών, πραγματικά για την αξιολόγηση των επιστημονικών πληροφοριών σε ένα γρηγορότερο χρονικό πλαίσιο από ό, τι κάναμε ποτέ πριν, δημιουργεί τη δική του πίεση», είπε.
Επέμεινε όμως ότι ο EMA είχε διατηρήσει την ανεξαρτησία του καθ 'όλη τη διάρκεια. «Ο κανονιστικός ρόλος είναι ένας ανεξάρτητος επιστημονικός ρόλος, πρέπει να είναι ξεχωριστός από τις πολιτικές διαδικασίες, διαφορετικά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα», σημείωσε.
Ο αγώνας για να κάνει διαθέσιμα τα εμβόλια στον κόσμο σήμαινε επίσης ότι ορισμένοι από τις φαρμακοβιομηχανίες ήταν νέοι παίκτες με λιγότερη εμπειρία. «Όλες οι εταιρείες έχουν τα καλά και τα κακά τους σημεία. Μερικές από αυτές είναι πιο συνηθισμένες στην αντιμετώπιση του EMA από άλλα και αυτό κάνει τη διαφορά », είπε.
Αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν πολύ γρήγορες ή πολύ αργές στην αντίδρασή τους στο ζήτημα των θρομβώσεων που συσχετίστηκαν πρώτα με νεότερους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca. Ο ρόλος του EMA ήταν να κατανοήσει και να αξιολογήσει τους κινδύνους, τόνισε, ενώ ο τρόπος χρήσης των εμβολίων τοπικά ήταν μια απόφαση για κάθε κράτος μέλος.
Η Κουκ πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ μελετούσε ακόμη το εμβόλιο της AstraZeneca για να καθορίσει εάν θα ανανεώσει τις οδηγίες του σχετικά με το ποιος πρέπει να λάβει το εμβόλιο, με αναμενόμενα περισσότερα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο. Η τρέχουσα συμβουλή του EMA είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση του μόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς.
«Όταν αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά σπάνια, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να πείτε αμέσως ότι ‘’εάν έχετε αυτή την [κατάσταση ή το υποκείμενο ζήτημα], αποφύγετε ένα εμβόλιο ή άλλο’’», είπε. «Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο - θα ήθελα πολύ να είμαστε εκεί».
Η Κουκ απέρριψε έντονα κάθε υπαινιγμό ότι ο πρόσθετος έλεγχος του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca είχε πολιτικά κίνητρα, ιδίως μετά από μια διαμάχη νωρίτερα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου. «Είναι εύκολο να επικρίνεις τον EMA επειδή είμαστε απρόσωποι», είπε. «Είναι πολύ πιο εύκολο να επικρίνεις κάτι που δεν ξέρεις από κάτι που ξέρεις», πρόσθεσε.
Η συνεργασία με διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ήταν θετική, είπε, επίσης για τις υποθέσεις θρόμβων αίματος που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Τέλος, αρνήθηκε να πει εάν υποστήριξε την παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά αντιτάχθηκε από την ΕΕ, λέγοντας μόνο ότι ήθελε να δει πολύ περισσότερη παραγωγή εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Η κατασκευή δεν είναι εύκολη», είπε. «Οι άνθρωποι υποτιμούν το χρόνο και την προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής εμβολίων και να εργαστούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», κατέληξε.
naftemporiki.gr