Σλοβακία: Σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο 47χρονης

Και στην Αλμπέρτα του Καναδά, λόγω «προβλημάτων ανεφοδιασμού»  
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 19:30
UPD:19:34
REUTERS/RANEEN SAWAFTA
A- A A+

Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 για τους ανθρώπους εκείνους που ανέμεναν να λάβουν την πρώτη δόση.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν την δεύτερη. Πρόσθεσε ότι εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για το πώς θα προχωρήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού την περασμένη εβδομάδα ο κρατικός οργανισμός φαρμάκων της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.

Τρεις θάνατοι στον Καναδά

Η χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca διακόπηκε και στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται έλλειψη του συγκεκριμένου σκευάσματος, όπως ανέφερε ο Τομ ΜακΜίλαν, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. Σύμφωνα με τον ΜακΜίλαν, η τοπική κυβέρνηση δεν γνωρίζει προς το παρόν πότε θα παραλάβει τα επόμενα φορτία του εμβολίου αυτού όμως παραλαμβάνει «μεγάλες ποσότητες εμβολίων mRNA», δηλαδή τα σκευάσματα που παρασκευάζουν οι εταιρείες Moderna και Pfizer/BioNTech.

Την περασμένη εβδομάδα η Αλμπέρτα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από θρομβοεμβολή ενός ανθρώπου που είχε εμβολιαστεί με το AstraZeneca. Συνολικά στον Καναδά έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι. Όταν ρωτήθηκε αν η Αλμπέρτα αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τις παρενέργειές του, ο ΜακΜίλαν απάντησε ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στα προβλήματα του ανεφοδιασμού.

Μέχρι σήμερα στην επαρχία αυτή έχουν χορηγηθεί περίπου 255.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Οι εναπομείνασες 8.400 δόσεις θα χρησιμοποιηθούν για τους δεύτερους εμβολιασμούς.

Αυτήν την εβδομάδα οι τοπικές αρχές αναμένουν εξάλλου ότι θα παραλάβουν περισσότερες από 236.000 δόσεις εμβολίων τεχνολογίας mRNA.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή