Κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία, άσκησε σε συνέντευξή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κα Γεννηματά, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «αποδείχτηκε πως δεν είχαν σχέδιο ούτε πως θα κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό ούτε πως να την κλείσουν χωρίς να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο». «Η κριτική που κάναμε, εμείς πρώτοι, για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, δεν αφορά προφανώς τη σημερινή εικόνα αλλά την χθεσινή που ήταν εντελώς διαφορετική. Χθες νωρίς το πρωί υπήρξε προφανής αστοχία στο σχεδιασμό. Μέχρι και αργά το προηγούμενο βράδυ μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες και ενώ ο κόσμος ξεκίνησε να πάει στις δουλειές του, ξαφνικά ο αρμόδιος υπουργός, από μόνος του όπως είπε, αποφάσισε να κλείσει την Εθνική οδό», συμπλήρωσε.
Και επειδή, πρόσθεσε η κα Γεννηματά, δεν είχαν τη κατάλληλη προετοιμασία ούτε για αυτό, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της Εθνικής. «Από την στιγμή που διαπίστωσαν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν είχαν διασφαλίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τους ιδιώτες που διαχειρίζονται και έχουν και αυτοί ευθύνη για αυτά τα οδικά τμήματα, να τα κρατήσουν ανοιχτά, θα έπρεπε εγκαίρως να υπάρξει ενημέρωση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Τελικά δεν είχαν σχέδιο ούτε πως θα κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό και αποδείχτηκε ότι δεν είχαν ούτε είναι σχέδιο πως θα την να την κλείσουν και να διοχετεύσουν τα αυτοκίνητα από αλλού», δήλωσε.
Η κα Γεννηματά είπε πώς αναγνωρίζει τις δυσκολίες αλλά επειδή είναι, όπως διευκρίνισε, ένας άνθρωπο που γνωρίζει από πολιτική προστασία, τόνισε πως η πολιτική προστασία θέλει προετοιμασία, θέλει σχέδιο, θέλει δουλειά, θέλει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στη μάχη, δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Δυστυχώς, όπως είπε, η κυβέρνηση και σε αυτό, δίνει βαρύτητα μόνο στην επικοινωνία.
«Προφανώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα να μην γίνει καμία παρανόηση σε αυτό. Και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι προσεκτικός, η ατομική ευθύνη έχει αξία. Αλλά η ατομική ευθύνη, έρχεται μετά την ευθύνη της Πολιτείας να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς και την ευθύνη των Δήμων και των περιφερειών να δουλέψουν σωστά, για να λειτουργεί η πολιτική προστασία πραγματικά υπέρ του πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Να επιταχυνθούν οι εργασίες συντήρησης των δικτύων ηλεκτροδότησης
Μας απασχολεί, επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και το ερευνούμε ήδη μέσω της Βουλής, το θέμα της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ και θα δώσουμε συνέχεια. Γιατί, όπως υπογράμμισε, δεν είναι μόνο σήμερα λόγω κακοκαιρίας, πρόσφατα είχαμε το βραχυκύκλωμα και τη φωτιά και διαπιστώνουμε ότι είναι απανωτές οι βλάβες και τα προβλήματα. Είναι ολοφάνερο, ανέφερε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δίκτυο να εγκαταλειφθεί και σήμερα πληρώνουμε αυτές τις συνέπειες. Δεν υπάρχουν όμως πλέον δικαιολογίες, πρέπει πλέον να επιταχύνουν τις σχετικές εργασίες στη ΔΕΗ. Όλα είναι πιο δύσκολα φέτος , «τώρα έχουμε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε η κα Γεννηματά.
Ζητάμε άμεση προτεραιότητα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων
Αναφερθείσα στο θέμα του εμβολιασμού, η κα Γεννηματά είπε πώς «Εμείς σεβαστήκαμε απόλυτα ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιασμού πρέπει να καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή και ειδικούς επιστήμονες.»
Όμως, συνέχισε, «παρατηρώντας πως εξελίσσονται τα πράγματα, θέλω να θέσω δύο ζητήματα που θεωρούμε καίρια. Το πρώτο αφορά το θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.
Έχουμε ήδη από αρχές Φεβρουαρίου έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για το θέμα αυτό. Μέχρι και σήμερα, παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις δεν υπάρχει σαφής εικόνα πότε ξεκινά η διαδικασία εμβολιασμού και ποιες κατηγορίες ασθενειών περιλαμβάνει. Δεν μπορεί π.χ να μην προηγηθούν νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και διαβητικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασθενών που θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν νοσήσουν.
Είναι κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για την θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους να βρίσκονται σε συνωστισμό πολλές φορές, επομένως μπαίνουν σε κίνδυνο. Πρέπει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες των ανθρώπων», τόνισε.
Το δεύτερο θέμα που ανέφερε η κα Γεννηματά για τους εμβολιασμούς είναι η πλήρης επιβεβαίωση ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι με εξασφάλιση και των δύο δόσεων και όχι μόνο της πρώτης και βλέπουμε. «Υπενθυμίζω ότι με βάση τη ενημέρωση από την κυβέρνηση - και είχαμε συμφωνήσει στη Βουλή – η χώρα μας δεν θα ακολουθούσε το παράδειγμα άλλων χωρών που επέλεξαν να αξιοποιήσουν, ως πρώτη δόση όλα τα εμβόλια που έχουν στα χέρια τους, χωρίς να είναι σίγουροι ότι έχουν εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση όσων εμβολιάζουν. Ρωτάω λοιπόν αν ισχύει ή έχει αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός γιατί φαίνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει. Ζητάμε, λοιπόν, μία επίσημη ενημέρωση για να ξέρουμε αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί και εμβολιάζονται καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει δημόσια γνωστό για να γνωρίζουμε όλοι με σαφήνεια πως προχωράμε», δήλωσε.
Στο ΚΙΝΑΛ μένουμε ασφαλείς αλλά όχι αδρανείς. Θα «σαρώσουμε» τη χώρα με ψηφιακές περιοδείες
Για τον τρόπο ενημέρωσης της κοινωνίας, η κα Γεννηματά σημείωσε ότι «Εμείς φροντίζουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε συνωστισμό, ούτε να βάλουμε ανθρώπους σε κίνδυνο. Μένουμε ασφαλείς αλλά όχι αδρανείς. Σχεδιάσαμε, λοιπόν, με τα νέα παιδιά που είναι στο οργανωτικό και την επικοινωνία, ένα νέο μοντέλο περιοδειών μέσω διαδικτύου».
Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝΑΛ ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα σε όλους τους νομούς ανά περιφέρεια, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς, τους υγειονομικούς αλλά και στελέχη του σε κάθε περιοχή.
Θα υπάρχει, όπως είπε, ένας κύκλος 4-5 τέτοιων τηλεδιασκέψεων με κεντρικό άξονα τα θέματα της επόμενης μέρας της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και της αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, με έμφαση στο τι πρέπει να γίνει για άμεσα μέτρα στήριξης και δεν γίνεται δυστυχώς,, όπως διευκρίνισε αποτελεσματικά από την κυβέρνηση.