Καβγαδάκι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αλκυόνες που «αιχμαλώτισε» με τον φωτογραφικό του φακό ο Κύριλλος Σαμαράς, του απέφερε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας «Wild Seasons Photo Competition».
Αερομαχίες Σπουργιτιών, του Βασίλη Κωστερέ, απέσπασαν την δεύτερη θέση
Πρόκειται για τον μοναδικό τακτικό διαγωνισμό φωτογραφίας άγριας ζωής στην Ελλάδα και διενεργείται τα τελευταία πέντε χρόνια τις τέσσερις εποχές του έτους, ενώ τα βραβεία της κατηγορίας «Πουλιά» είναι προσφορά της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Φιλονικίες Φοινικόπτερων, του Χρήστου Βλάχου, κέρδισαν την τρίτη θέση
Το πρώτο βραβείο στον φετινό φθινοπωρινό διαγωνισμό κέρδισε ο επαγγελματίας φωτογράφος Κύριλλος Σαμαράς, ο οποίος, όπως είπε, «παραμόνευε» για περισσότερες από τέσσερις ώρες για το βραβευμένο κλικ με τις μικροαψιμαχίες ανάμεσα στο δυνητικό ζευγάρι αλκυόνες!
Κατηγορία «Vertebrates» / Στην πρώτη θέση ένα ελάφι σε οίστρο(Cervus elaphus) λουσμένο στο πρωινό φως του Βασίλη Κωστερέ.
«Αγαπώ πολύ τη φύση και ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη φωτογραφία άγριας ζωής. Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία βρήκα ένα σημείο στα περίχωρα της Καστοριάς, κοντά στη λίμνη, όπου εντόπισα ότι πετούσαν αλκυόνες και “κατασκήνωσα” επί ώρες μέχρι να κάνω τη λήψη, αρχές Σεπτεμβρίου», εξήγησε, επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η έρευνα σε έναν βιότοπο, προκειμένου ο φωτογράφος να κατανοήσει τις συνήθειες ειδών της άγριας ζωής για να καταφέρει να τα απαθανατίσει.
Κατηγορία «Invertebrates» / Στην πρώτη θέση μια πολύ όμορφη Danaus chrysippus του Νίκου Λιούσκου.
«Ειδικά για τα πουλιά, υπάρχουν είδη που είναι στόχοι κυνηγών, όπως οι πάπιες, που είναι εξαιρετικά φοβισμένες και μόλις σηκώνεις τον φακό, τον εκλαμβάνουν ως απειλή, σα να σηκώνεις το όπλο, και εξαφανίζονται. Για τις δε αρκούδες -που έχει τύχει να φωτογραφίσω στην Καστοριά, πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός γιατί μπορεί να σε καταλάβουν από μακριά και γι’ αυτό πρέπει να έχεις πάντα κόντρα τον αέρα για να μη σε μυρίσουν», αναφέρει ο φωτογράφος.
Κατηγορία «Aniscape» / Στην τρίτη θέση ένα πολύ όμορφο aniscape του Απόστολου Τσομπανιούδη, με μια Αγριόγατα να ξεπροβάλλει στη χαμηλή βλάστηση
Σημειώνεται ότι οι ζεστές μέρες που διανύουμε μέσα στο χειμώνα και αποκαλούνται «αλκυονίδες», αποδίδονται -σύμφωνα με τη μυθολογία- στον Δία, ο οποίος τις «έδωσε» προκειμένου να επωάζει με ασφάλεια τα αυγά της η Αλκυόνη.
naftemporiki.gr