Η στιγμή της αλήθειας, πλησιάζει στη Γαλλία αναφορικά με το τρίτο καθολικό απαγορευτικό. Μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, έρχεται η επιστροφή του lockdown. Η χώρα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, με τα ως τώρα περιοριστικά μέτρα να μην έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Κατά το επόμενο Συμβούλιο Υγειονομικής Άμυνας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Ελιζέ, η εκτελεστική εξουσία θα αξιολογήσει εάν οι ισχύοντες περιορισμοί είναι πράγματι επαρκείς ή όχι για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Τα στοιχεία που δίνουν την απάντηση, δυστυχώς δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Με περισσότερες από 20.000 λοιμώξεις την ημέρα, "ή 1000 ανά ώρα", η Γαλλία ξεπέρασε το "όριο" που είχε θέσει η κυβέρνηση. Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Καστέξ περίμενε ενημερώσεις σχετικά με τα ποσοστά διείσδυσης των μεταλλάξεων του ιού μεταξύ θετικών τεστ, βασικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων. "Ο αντίκτυπος της αγγλικής παραλλαγής στα τεστ θα έχει σημασία. Και γνωρίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα", ανέφερε πηγή κοντά στον πρωθυπουργού. "Στο δίλημμα καραντίνα ή όχι, η απάντηση είναι καραντίνα".
Ανήσυχοι οι επιδημιολόγοι
Η κατάσταση της πανδημίας covid-19 στη Γαλλία είναι ανησυχητική, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανώτατης Αρχής Υγείας (HAS) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει την επιβολή τρίτου lockdown.
Η Γαλλία έχει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 73.000 θανάτους.
“Είναι μια ανησυχητική περίοδος. Εξετάζουμε τους αριθμούς καθημερινά. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα αρκετά γρήγορα (…) όμως παράλληλα όχι πολύ βιαστικά”, δήλωσε ο Ντομινίκ Λε Γκιλιντέκ επικεφαλής της HAS.
Ο Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γαλλίας για την πανδημία, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό lockdown, ίσως ήδη κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα.
“Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση”, είπε χθες, Κυριακή, ο Ντελφρεσί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, όταν ρωτήθηκε σχετικά σήμερα, απάντησε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα. “Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Υπάρχουν διάφορα σενάρια (στο τραπέζι), αλλά ακόμη καμία απόφαση”, επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.
Αυτή τη περίοδο ισχύει σε όλη τη Γαλλία απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, όμως ο μέσος αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων αυξήθηκε από 18.000 σε περισσότερες από 20.000.
Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών MEDEF, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και σχολεία ανοικτά, εφόσον επιβληθεί νέο lockdown, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία και την εκπαίδευση των παιδιών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, Reuters και ΑΜΠΕ