Άκρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα.Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας,υπογραμμίζει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων την Δευτέρα,προχωρά κανονικά, ενώ οι λομωξιολόγοι στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη εισηγήθηκαν άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης επαναλειτουργία του οδηγεί και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία να αναλάβουν από την Παρασκευή υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ξεκινά και η εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας μέσω τηλεκπαίδευσης.
Δ. Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Με άνοιγμα σχολείων και click away, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου
Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown.
Σύμφωνα με το grtimes.gr, ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι «Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν».
Ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει επίσης ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να κατπολεμηθεί η πανδημία, παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας ως παράδειγμα την εστίαση. «Αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο εμφανίστηκε μερικές ημέρες μετά από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ παρατηρεί ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι μέσα στα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά.
«Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», υποστηρίζει.
Την ανησυχία της για τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε και η η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα
«Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό» Ωστόσο, όπως ανέφερε, όλοι «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.
Εκτιμώντας ότι η εορταστική περίοδος που αφήνουμε πίσω μας θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικονα της χώρας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός πιο αυστηρού lockdown, κάτι που προτείνουν αρκετοί ειδικοί τον τελευταίο καιρό. Επιπλέον, η κ. Παγώνη δεν υποστηρίζει το άμεσο άνοιγμα του click away και λοιπών δραστηριοτήτων αναφέροντας ότι πρέπει να εξεταστούν πρώτα όλες οι παράμετροι.
Ν. Καπραβέλος: Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα
Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον SKAI, σημείωσε ότι είναι σίγουρος ότι η χώρα θα ζήσει πολύ χειρότερα περιστατικά με «αυτά τα μυαλά» που διαθέτουμε και τότε δεν θα μιλάμε για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά ολόκληρης της χώρας.
Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε ότι δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και μια σειρά διαφόρων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και ο τουρισμός.
Υπάρχει, ωστόσο διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος και αυτή είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περισσότερο πιεσμένο τώρα, καθώς η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ είναι πια περιορισμένη.
«Έχω μείνει χωρίς λόγια», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος. «Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία, προκειμένου να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και τη βλέπουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την κατάσταση του Νοεμβρίου.
Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσω ότι για αυτό που έγινε τον Οκτώβριο, ευθύνεται το ότι δεν ελήφθησαν μέτρα. Και έτσι την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.