Δ. Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Με άνοιγμα σχολείων και click away, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει στα τέλη Φεβρουαρίου

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 15:05
UPD:15:06
A- A A+

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown. 

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι «Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν». 

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει  επίσης ότι  δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά  μέσα προκειμένου να κατπολεμηθεί η πανδημία, παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας ως παράδειγμα την εστίαση. «Αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Η άποψη του κ. Σαρηγιάννη είναι  να ανοίξουμε, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό, τονίζει,  σημαίνει παραδείγματος χάριν την αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται.  «Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο», εξηγεί. 

Επίσης, απαραίτητες, όπως υποστηρίζει  είναι οι  συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. 

«Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι σε κάποια περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown,  μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», δηλώνει ο καθηγητής. 

Σχετικά με άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο εμφανίστηκε  μερικές ημέρες μετά από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ παρατηρεί ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι μέσα στα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά. 

«Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», υποστηρίζει. 

Αναφερόμενος και στο μέλλον του τουρισμού, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας. 

«Αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή