Βουλή- Κικίλιας: Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 15:31
UPD:15:35
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Εθνική ομοψυχία στο τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα του εμβολιασμού ώστε να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας, ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η φετινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό διεξάγεται μέσα στη δίνη τής μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια, ωστόσο, είπε, μπορούμε να δούμε την αρχή του τέλους της. 

«Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η ερευνητική κοινότητα σε μία τιτάνια ομολογουμένως προσπάθεια, έφτασε με ασφάλεια πλέον στην παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, συμμετέχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο αυτό εξελίσσεται το δικό μας εθνικό project εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς υγειονομικές συνθήκες, τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών και υπό τις οδηγίες των επιστημόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», υπογράμμισε ο υπουργός. 

«Δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός για τον Covid-19 θα είναι μια πρωτοφανής υγειονομική άσκηση με πρωτόγνωρες δυσκολίες στην εφαρμογή της. Όπως ήδη βλέπουμε από τις χώρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο, δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Απαιτεί εξαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό, εκατοντάδες επιμέρους παραμέτρους που πρέπει να προβλεφθούν, μεγάλη ακρίβεια στην επιχειρησιακή του εκτέλεση», πρόσθεσε.

Ο Β. Κικίλιας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται συνεχώς και συμμετέχει σε σημαντικές συσκέψεις, ενώ το υπουργείο Υγείας μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το κοινό καλό και την αντιμετώπιση προβλημάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα έχουν πλήρη ενημέρωση με διαφάνεια και αμεσότητα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», τόνισε. 

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο υπουργός δήλωσε ότι κρίνει ότι δεν είναι η στιγμή για αντιπαραθέσεις, αλλά για μάχη, προσθέτοντας ότι εν μέσω Covid οι ΜΕΘ αυξήθηκαν στις 1307 και συνεχίζουν να προστίθενται και άλλες. Εξαλείφθηκε η λίστα αναμονής, ένα χρόνιο πρόβλημα και πληγή, όπως είπε, το χειρότερο και πιο ντροπιαστικό «ρουσφέτι» στη Μεταπολίτευση.

Εν μέσω κρίσης,  πρόσθεσε ο υπουργός, «δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, προσλάβαμε 7.000 επαγγελματίες υγείας, 4.000 νοσηλευτές που θα γίνουν αορίστου χρόνου, 300 εντατικολόγους, συν ό,τι προβλέπεται από τον ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις»

«Βάλαμε στη μάχη ακόμα και ιδιώτες γιατρούς, φέρνοντάς τους στο Ε.Σ.Υ. για να βοηθήσουν και να στηρίξουν. Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία έφερε αντιγόνα rapid test με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα χρησιμοποίησε σε πύλες εισόδου, επιβαρυμένες περιοχές, ξενοδοχεία, camp προσφύγων κλπ. Εξασφαλίσαμε στο πρώτο κομμάτι της πανδημίας και τώρα φυσικά, ενώ έλειπαν από όλο τον κόσμο μέσα ατομικής προστασίας σε μια πρωτόγνωρη μάχη για να τα έχει η κάθε χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμπλήρωσε ο Β. Κικίλιας, έδωσε συγχαρητήρια χαρακτηρίζοντας σημαντική μεταρρύθμιση τις 500 κινητές ομάδες, οι οποίες υπηρετούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με χιλιάδες δράσεις και ελέγχους. Αυτές οι κινητές ομάδες, συμπλήρωσε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτή την τεράστια μάχη για τον εμβολιασμό και να εμβολιάσουν ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους που δεν μπορούν, όπως για παράδειγμα στα γηροκομεία μας.

«Βάλαμε στη μάχη 160 Κέντρα Υγείας  περιπατητικούς ασθενείς με συμπτώματα που προσομοιάζουν με Covid, να μπορούν να πηγαίνουν με ραντεβού, να δέχονται ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικά στην Αττική, το 50% των ασθενών που έκανε τεστ Covid το έκανε μέσα από τα Κέντρα Υγείας μας αποσυμφορώντας τα Νοσοκομεία. 

Στο κομμάτι του φαρμάκου, μειώσαμε μέχρι 7% σε 3.000 κωδικούς φάρμακα χωρίς καμία αύξηση πέρυσι – το ίδιο θα ισχύει και φέτος – εξοικονομώντας 180.000.000 ευρώ, τα 50.000.000 ελαφρύνοντάς τα από τη συμμετοχή στο φάρμακο του Έλληνα φορολογούμενου.», υπογράμμισε ο υπουργός. «Εξαλείψαμε την ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στις ουρές του ΕΟΠΥΥ. Μεριμνήσαμε για τους ασθενείς με κυστική ίνωση. Προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση για τον αντικαπνιστικό νόμο, ψηφίσαμε το νόμο για τη Δημόσια Υγεία. 

Προγραμματίσαμε προσλήψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με μοναδικό γνώμονα τις συμβουλές από την επιστημονική κοινότητα. Πετύχαμε την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, το πλήρες rebranding και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του ΕΟΔΥ. Μέτρα υγειονομικής προστασίας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες ασύλου, διενέργεια εμβολιασμών από τον ΕΟΔΥ, κυρίως ανηλίκων σε αυτούς τους πληθυσμούς, όπως και σε Ρομά», τόνισε. 

«Το Ε.Σ.Υ απέδειξε ότι αντέχει στην τεράστια του κορωνοϊού, όταν άλλα πολύ πιο πλούσια συστήματα Υγείας, πολύ πιο πλούσιων και προηγμένων χωρών δείχνουν ότι λυγίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή