Οταν ο Μπιλ Κλίντον ήταν υποψήφιος για την προεδρία, το 1992, είχε επινοήσει ένα άτυπο σύνθημα για να προβάλει τα προσόντα της γυναίκας που θα γινόταν Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών: «Για κάθε προϊόν που αγοράζεις, παίρνεις ένα δωρεάν».
Η Σεσιλιά Σαρκοζί ήταν απούσα από την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της. Λίγο ο κλονισμός του γάμου, λίγο το ότι τη στενεύει το «κοστούμι» η κυρία του κυρίου, λίγο η θωράκιση του Σαρκοζί από τυχόν ιοβόλα σχόλια, η Σεσιλιά έλειπε από το οικογενειακό κάδρο. Δεν μπήκε καν στον κόπο να ψηφίσει το σύζυγο της στον β' γύρο των εκλογών. Η ωραία Σεσιλιά δεν είναι προβλέψιμη, και δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί με την ιδέα του διακοσμητικού στοιχείου της Προεδρίας. Στην σύνοδο κορυφής του G8 στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας δεν έλαβε μέρος στο «πρόγραμμα των συζύγων» των ηγετών του G8. Η Σεσιλιά εξαφανίστηκε και οι Γάλλοι δημοσιογράφοι επιδόθηκαν για άλλη μία φορά στην «αναζήτηση της γυναίκας» (γαλλιστί Cherchez la femme).
Η νέα ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, πρώην μοντέλο, πιανίστρια και με ενασχόληση στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, αναζητούσε ρόλο και τόν βρήκε (ή της τον ανέθεσε ο σύζυγος) σε μία «υπόθεση ανθρωπιάς». Ως θρίαμβος της Σεσίλια σχολιάζεται η απέλευθερωση των πέντε Βουλγάρων νοσοκόμων και του παλαιστίνιου γιατρού από τις φυλακές της Λιβύης, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο, με την κατηγορία ότι μόλυναν παιδιά με τον ιό του AIDS.
Η αποστολή της Σεσιλιά, στη Λιβύη, δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες, ικανοποίησε τον Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος την είδε ως προσωποποίηση και εγγύηση στις διαπραγματεύσεις του με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Στα νότια της Μεσογείου προτιμούν να διαπραγματεύονται με άτομα που έχουν εξουσία και όχι με οργανογράμματα.
«Ακόμα και ο Τζον και η Τζάκι Κένεντι, που είναι τα πρότυπά τους, δεν το είχαν σκεφθεί. Προωθώντας τη σύζυγό του, Σεσίλια, στην πρώτη γραμμή μιας δύσκολης διεθνούς διαπραγμάτευσης, ο Νικολά Σαρκοζί διέτρεξε όλους τους κινδύνους. Η διπλωματική επιτυχία είναι σημαντική, εξασφαλίζοντας άμεσα μία διεθνή προβολή του ζεύγους Σαρκοζί», σχολιάζει η «Φιγκαρό».
Οι σχολιογράφοι σημειώνουν ότι «ποτέ μία σύζυγος προέδρου δεν συμμετείχε σε μία μεγάλης σημασίας διπλωματική διαπραγμάτευση. Ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον είχε κρατηθεί εκτός των εξωτερικών υποθέσεων, με ευθύνη περιορισμένη στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης».
Ο Νικολά Σαρκοζί σε όσους ασκούν κριτική στις επιλογές του, απαντά: «Είχαμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και το λύσαμε. Τελεία και παύλα. Είναι το μόνο πράγμα που έχει νόημα».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιμένει να ξεκαθαρισθεί ο ρόλος της προεδρικής συζύγου, ενώ η μυστηριώδης Σεσιλιά χτίζει το προφίλ της ανεξάρτητης συντρόφου ενός ισχυρού ανδρός, ετοιμάζει το προσωπικό της γραφείο στο προεδρικό Μέγαρο και το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει το "πλαίσιο" μέσα στο οποίο βλέπει το ρόλο της. Οι Γάλλοι μοιράζονται το μυστήριό της, και αδιαφορούν για το μυστικό της, ακολουθώντας τη συμβουλή του συμπατριώτη τους Ρενέ Σαρ.
K.T.