Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 08:26
UPD:08:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ
A- A A+

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Σύνοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

Αναλυτικά το πρόηραμμα του πρωθυπουργού στην Κύπρο έχει ως εξής:

  • Στις 09.35, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
  • Στις 10.50, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
  • Στις 11.15, είναι προγραμματισμένη η έναρξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Τριμερούς Συνόδου.
  • Στις 12.45, οι τρεις ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Η Σύνοδος έρχεται στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολικη Μεσόγειο και στην κορύφωση της διπλωματικής αντεπίθεσης χθες από την ελληνική πλευρά που υπέβαλε πρόταση στις Βρυξέλλες για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αίτημα το οποίο έλαβε η Κομισιόν διαβεβαιώνοντας ότι θα εξετάσει, δικευκρινίζοντας ότι μια αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσε να έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία.

Λίγο αργότερα η Αθήνα δια στόματος Νίκου Δένδια ζήτησε μέσα από επιστολές την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.  Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας με επιστολές του προς στους ομολόγους του Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και Λουίτζι Ντι Μάιο αφού επεσήμανε τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, ζητώντας τελικά να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

Μια πρώτη απάντηση της Γερμανίας σε αυτή την εποστολή ήρθε, όπως αναφέρει η Deutche Welle, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.», αναφέρεται.

Την ίδια ώρα η Τουρκία πίεζε στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis να προσεγγίζει τα 12 ναυτικά μίλια και αργότερα τα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. 

Παράλληλα σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή