Επιστολή Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 12:21
UPD:13:26
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία επαναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος ζητά την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. 

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας με επιστολές του προς στους ομολόγους του Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και Λουίτζι Ντι Μάιο αφού επεσήμανε τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, ζητώντας τελικά να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά την είδηση ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, κλιμακώνοντας έτσι τις διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, βρίσκεται σε απόσταση εννιά ναυτικών μιλίων απο τη Στρογγύλη και κινείται με κατεύθυνση και πάλι νοτιοδυτικά προς το δυτικότερο άκρο της παρανόμης τουρκικής navtex.

Είχε προηγηθεί χθες μια σειρά από καταγγελίες της ελληνικής πλευράς για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή