Έρχονται αγωγές... εκτός σχεδίου

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 10:13
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η ανάγκη να εφαρμόζονται κανόνες και να πάψει εντελώς το φαινόμενο της άναρχης δόμησης δεν αμφισβητείται από κανέναν, εκτός ίσως από τους λίγους σε αυτή τη χώρα που αρέσκονται να παρανομούν. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασικότερη αιτία για την άναρχη δόμηση είναι η καθυστέρηση ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης, που κατά μέσον όρο κυμαίνεται από 10 έως 15 χρόνια και σε μερικές περιπτώσεις φτάνει τα 25 χρόνια. 

Με τις νέες ρυθμίσεις του χωροταξικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) επιχειρείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση ή με βάση τα σχόλια στη διαβούλευση επέρχεται συνολικά το τέλος της εκτός σχεδίου δόμησης. Κάτι τέτοιο όμως έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην περιουσία των πολιτών και γι’ αυτό και οι αντιδράσεις. Το ίδιο το υπουργείο άλλωστε έχει πει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριών έχει ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Γεγονός είναι ότι ακούγεται καλά σε επίπεδο επικοινωνίας να λέει η πολιτική ηγεσία ότι καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο, το οποίο δύναται να επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη της χώρας, άρα το ΥΠΕΝ καλά κάνει και το ξαναβλέπει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας. 

Μεταξύ άλλων νομικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου οικόπεδο, που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, π.χ. διότι έχει πρόσωπο σε επαρχιακό δρόμο και έχει σχηματισθεί προ του έτους 1962, έχει φορολογηθεί από το κράτος, με πολλούς φόρους και πολλές φορές, ως άρτιο και οικοδομήσιμο και μάλιστα παρόμοια οικόπεδα με πρόσωπο στη θάλασσα ή σε μεγάλης ζήτησης δρόμους έχουν φορολογηθεί σε σημαντικές αξίες. Δηλαδή, σε όλες τις αλλαγές κυριότητας, το οικόπεδο φορολογήθηκε με την αξία αρτίου και οικοδομήσιμου οικοπέδου. 

Με βάση τα σχετικά σχόλια, η αξία ενός τέτοιου οικοπέδου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου μηδενίζεται. Είναι προφανές ότι ο ιδιοκτήτης κάθε τέτοιου οικοπέδου θα έχει αξίωση να αποζημιωθεί για τη ζημία που υφίσταται από το κράτος. Όπως είναι γνωστό, το δικαίωμα στην περιουσία προστατεύεται και η εκτίμηση είναι ότι θα ασκηθούν εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές… 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή