Οι Ελβετοί κουρείς έπιασαν ξανά τα ψαλίδια τους, οι Νορβηγοί μαθητές του δημοτικού επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, ομοίως και πολλοί Τσέχοι καταστηματάρχες στις επιχειρήσεις τους. Καθώς όμως τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων χαλαρώνουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ορισμένες – όπως η Γερμανία – προχωρούν με πιο αργό βηματισμό εκτιμώντας ότι με μία βεβιασμένη άρση του lockdown μπορεί όλη η προηγούμενη επιτυχημένη προσπάθεια να πάει χαμένη.
Περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 208.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η χειρότερη πανδημία στον πλανήτη εδώ και έναν αιώνα έχει βυθίσει τις κυβερνήσεις σε δίλημμα.
Έπειτα από εβδομάδες περιορισμού στα σπίτια τους, οι πολίτες ανησυχούν όχι μόνο για τους νεκρούς, αλλά και για την παρατεταμένη ύφεση σε πολλές χώρες. Χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο, οι ηγέτες γνωρίζουν επίσης καλά τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων.
Η Ελβετία έθεσε από τη Δευτέρα σε εφαρμογή το πρώτο από τα τρία στάδια της άρσης του lockdown ανοίγοντας ξανά οδοντιατρεία, νηπιαγωγεία, κομμωτήρια, σαλόνια ομορφιάς, ανθοπωλεία κ.ά.
VIA REUTERS/NTB SCANPIX
Μια εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση της προσχολικής αγωγής, η Νορβηγία έστειλε επίσης τους νεότερους μαθητές της στο δημοτικό σχολείο - 15 ανά αίθουσα – μολονότι οι γονείς παραμένουν πολύ ανήσυχοι ύστερα απο ενάμιση μήνα εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η Τσεχία, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από τον πρώτο θάνατο, έχει θέσει σε εφαρμογή το πρώτο από τα πέντε στάδια της άρσης του lockdown, επιτρέποντας σε γυμναστήρια και καταστήματα μικρότερα από 2.500 τ.μ. να ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα.
Παρά τις ανησυχίες ωστόσο των πολιτών και τις επισημάνσεις των ειδικών γιατρών, δεν συμφωνούν όλοι ότι ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος ή πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι υπεράνω όλων, όπως σε γενικές γραμμές δήλωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορωνοϊού», τόνισε.
Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πάλι, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ φαίνεται πως επιμένουν στα αργά και προσεκτικά βήματα προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των 16 κρατιδίων ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι απαγορεύσεις να επανέλθουν πολύ γρήγορα.
REUTERS/GONZALO FUENTES
Στη Γαλλία, η πίεση στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν επίσης αυξάνεται καθώς ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την άρση του lockdown από τις 11 Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, το 43% υποστηρίζει ακόμη τη διατήρηση του lockdown, περίπου 8% λιγότεροι πολίτες απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους επειδή θα έχουν μόνο μερικές ώρες για να συζητήσουν το σχέδιο πριν από την ψηφοφορία σήμερα το απόγευμα.
REUTERS/NACHO DOCE
Στην Ισπανία, περί τα 47 εκατομμύρια πολίτες υποχρεώθηκαν για περισσότερες από έξι εβδομάδες σε ένα από το πιο αυστηρό lockdown στον κόσμο, καθώς μόνο οι ενήλικοι μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα ή να βγάλουν τον σκύλο βόλτα. Αφότου ορισμένοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις άρχισαν σιγά σιγά να επιστρέφουν στην εργασία τους, οι αρχές προχώρησαν στο επόμενο βήμα επιτρέποντας από την Κυριακή στα παιδιά να κυκλοφορήσουν.
EPA/LUCA ZENNARO
Η Ιταλία, η οποία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο (περισσότερες από 26.000), θα επιτρέψει στα εργοστάσια και τα εργοτάξια να ανοίξουν ξανά από τις 4 Μαΐου και θα επιτρέψει περιορισμένες οικογενειακές επισκέψεις.
Σήμερα στις 18.00 θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το έναυσμα για τη σταδιακή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η επανεκκίνηση θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian