Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισαν οι τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. «Ναι» ψήφισαν Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο και ότι έρχεται στη συνέχεια η ώρα των κλαδικών πολιτικών σε τομείς, όπως ο τουρισμός. Επισήμανε δε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών που αναφέρει ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Επισήμανε εξάλλου ότι, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΕΕΤ, προτεραιότητα θα δοθεί σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα λόγω αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.
Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο υπουργός είπε ότι το μήνα Μάρτιο η απόκλιση ήταν πολύ μικρή. «Πραγματικά ούτε και εμείς περιμέναμε να έχουμε τόσο μικρή απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δείχνουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να βγάλουμε τη χώρα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει θα γίνει την κατάλληλη στιγμή» και η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να νομοθετήσει, με υπευθυνότητα και ευαισθησία και άρα την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρχουν απαντήσεις γι΄αυτό το ζήτημα».
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «οποιοδήποτε υλικό, εξοπλισμός και αν χρειαστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσες προσλήψεις και αν χρειαστεί, αυτές θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα αυτό αλλά και να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη, για το μέλλον». Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι δομές δουλεύουν, εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς, τα κέντρα υγείας εργάζονται κανονικά, υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα που θα βοηθήσει αν υπάρξει μεγάλος φόρτος στα νοσοκομεία.
«Το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια δυσμενή φάση εξέλιξης του κορονοϊού, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Τότε, όχι μόνο όλες οι μονάδες του δημόσιου τομέα, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα επιταχθεί, όπως προβλέπεται σε ΠΝΠ και το σύνολο των γιατρών, και αυτοί που δεν υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ