Μ. Σχοινάς: Η κρίση στον Έβρο απέδειξε ότι υπερισχύει η ευρωπαϊκή ενότητα

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 20:30
UPD:20:31
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές Μαρτίου κατέστησε σαφές ότι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ευθύνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανταποκρίθηκε με μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη και απέδειξε ότι, όταν δοκιμάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα, υπερισχύει η ενότητα.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για την κατάσταση των ελληνικών συνόρων.

Σε αυτή, παρουσία της επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και της υφυπουργού Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της προεδρεύουσας Κροατίας, Τερέτζια Γκρας, εκ μέρους του Συμβουλίου, συμμετείχαν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νότης Μηταράκη, καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, κι ο επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), Μάικλ Φλάχερτι.

«Το έργο των ευρωπαϊκών θεσμών απέδειξε την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα της ΕΕ να δράσει σε καιρούς κρίσης. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, οι ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν παρόντες σε ένα άνευ προηγουμένου δείγμα αλληλεγγύης στα εξωτερικά σύνορα τον Μάρτιο ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν μπορεί να το επωμιστεί η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι ευθύνη όλης της Ευρώπης. Κι έχουμε δείξει αναμφίβολα ότι όλη η Ευρώπη θα στηρίξει τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικές πιέσεις» είπε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε ειδικότερα στα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που πήρε η ΕΕ με τις δύο ταχείες επιχειρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα από τη Frontex και με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα.

Αποτιμώντας οικονομικά τη βοήθεια, είπε ότι τα κράτη μέλη προσέφεραν 90.000 αντικείμενα άμεσης βοήθειας και οικονομική βοήθεια 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. θα διατεθούν άμεσα.

Με τη στήριξη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «έχουμε ένα νέο σχέδιο εθελοντικών επιστροφών που θα ξεκινήσει το συντομότερο και στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές για να προωθήσουν την εθελοντική επιστροφή 5.000 ατόμων» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στα νησιά, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί εκεί».

«Αυτό που κάναμε τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες απέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να εκφοβίζει την ΕΕ. Όταν δοκιμάζεται το σύστημά μας, υπερισχύει η ενότητα» σημείωσε.

Για τον κορωνοϊό, είπε ότι «τα μέτρα που έλαβαν όλα τα κράτη μέλη στα εσωτερικά μας σύνορα, δικαιολογούνται από την κατάσταση, αλλά θέλουμε να υπάρξει ένας ορίζοντας για την επιστροφή της κατάστασης στην κανονικότητα».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο διαχείριση κρίσης. Θα εργαζόμαστε για να προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, για το οποίο εγώ και η κ. Γιόχανσον έχουμε αυτή την εντολή».

Η επίτροπος Γιόχανσον επισήμανε την ανάγκη για άμεσες επιχειρησιακές δράσεις, αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και «να τηρήσουμε τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

«Οποιαδήποτε κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης του κράτους δικαίου» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στον κίνδυνο να υπάρξει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, αν υπάρξει προσβολή από τον κορωνοϊό, τόσο για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός ΕΕ, αλλά και στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις προσβολής προσφύγων σε καταυλισμό εκτός Αθηνών, στη Ριτσώνα, είπε ότι εκεί είναι διαχειρίσιμο, είναι καλές οι συνθήκες, «αλλά κρούω και τον κώδωνα του κινδύνου».

Η κ. Γιόχανσον είπε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παρέχουν τεράστια υποστήριξη στην Ελλάδα και θα πρέπει να γίνει αυτό, «αλλά χρειαζόμαστε τεράστια υποστήριξη και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Η Επιτροπή, πρόσθεσε, είναι σε μόνιμη επαφή με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης κατεπείγουσας απάντησης, το οποίο προβλέπει ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων σε δωμάτια ξενοδοχείων για να μην υπάρξει μετάδοση, πρέπει να υπάρξει ιατρική βοήθεια στους μετανάστες, αλλά και στον πληθυσμό των νησιών.

«Οι νέες αφίξεις πρέπει να είναι χωριστά από αυτούς που βρίσκονται ήδη στον καταυλισμό, να γίνονται τεστ και αυτοί που είναι θετικοί να μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα και να υπάρχει ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνεται» ανέφερε.

Μίλησε και για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, διευκρινίζοντας ότι οκτώ κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να υποδεχθούν 1.600 άτομα και η πρώτη μετεγκατάσταση θα γίνει αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

Για την οικονομική βοήθεια των 700 εκατομμυρίων ευρώ είπε ότι υπάρχουν αμέσως διαθέσιμα 350 εκατ. ευρώ για δυνατότητα υποδοχής στην ενδοχώρα, ενοικίαση στέγης, επίδομα, για 31 καταυλισμούς για την οικογενειακή προστασία, υπηρεσίες στην περιοχή Καρά Τεπέ στη Λέσβο, για πρόγραμμα ευάλωτων στέγης σε ξενοδοχεία.

Άλλα 350 εκατομμύρια θα δοθούν για την κατασκευή πέντε νέων χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά εντός του έτους, για τη διαδικασία εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης, τη μεταφορά τροφίμων, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες στα σύνορα και τις θεωρήσεις διαβατηρίων, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης συνοριοφυλάκων και αστυνομικών, ώστε να καλύπτονται τα σύνορα της ΕΕ στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας και για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της Frontex και της EASO.

Τόσο η κ. Γιόχανσον, όσο και άλλοι ομιλητές καλωσόρισαν την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι νέες αφίξεις του Μαρτίου θα έχουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου.

«Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις αξίες και τα δικαιώματά μας. Σε καιρό κρίσης, υπάρχει κίνδυνος της ξενοφοβίας» συμπλήρωσε.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του να αξιολογείται η δουλειά που παρέχουν οι μετανάστες, γιατροί ή εθελοντές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τα κράτη που τους φιλοξενούν και πρόσθεσε ότι θα κάνει διαβούλευση με συνδικάτα-, εργοδότες για τη δυνατότητα συμβολής των μεταναστών που είναι ευάλωτοι στην αγορά εργασίας στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή