Εκατομμύρια πολίτες στον πλανήτη τίθενται καθημερινά σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρχικά υπό τη μορφή σύστασης κι έπειτα υποχρεωτικά, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία του Covid-19, εξαιτίας της οποίας ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 15.000 άνθρωποι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα στη Ε.Ε. έως τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, οι χώρες προχωρούν σε υποχρεωτικές καραντίνες ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν σήμερα τα 339.259.
Ιταλία
Η Ιταλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που έθεσε τους πολίτες της σε καραντίνα. Η αρχή έγινε από τις βόρειες περιφέρειες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του κορωνοϊού, και στη συνέχεια τα μέτρα περιορισμού επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Παραταύτα, περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής παραβιάσει τα μέτρα περιορισμού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ισπανία
Στην Ισπανία, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει την κατάσταση συναγερμού, που κήρυξε στις 14 Μαρτίου, για 15 ακόμη ημέρες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενημέρωσε τους περιφερειακούς ηγέτες για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Κυριακή. Το μέτρο εγκρίθηκε από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο στις 14 Μαρτίου. Άρχισε να ισχύει από την επομένη και επρόκειτο να λήξει στις 29 Μαρτίου.
Ελλάδα
MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η Ελλάδα προστέθηκε σήμερα στις χώρες που απαγορεύουν κάθε άσκοπη κυκλοφορία. Από σήμερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους, όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα ή αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα, καθώς και όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.
Βέλγιο
Ο κατ’ οίκος περιορισμός θα ισχύει επίσης στο Βέλγιο έως τις 5 Απριλίου, περισσότερο από την 15ήμερη καραντίνα που επιβάλλεται ήδη στη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στο σπίτι τους, εκτός εάν χρειάζεται να πάνε στη δουλειά τους, σε σούπερ μάρκετ, σε εγκαταστάσεις υγείας ή να επισκεφθούν άτομα που έχουν ανάγκη. Επιτρέπεται επίσης να βγαίνουν για σωματική δραστηριότητα.
«Οι αρχές βασίζονται στην αίσθηση του καθήκοντος κάθε Βέλγου και τον σεβασμό σε αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την προστασία του, τους συγγενείς του και τους αγαπημένους του. Μόνο η προσωπική δέσμευση του καθενός θα επιτρέψει σε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατάσταση», ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.
Γαλλία
Η υποχρεωτική καραντίνα στη Γαλλία είναι παρόμοια με εκείνη του Βελγίου, εκτός από τη φυσική δραστηριότητα η οποία επιτρέπεται μόνο εφόσον ο κάθε πολίτης ασκείται μόνος.
Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σκληρό μέτρο, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παρίστανται ούτε καν σε κηδείες συγγενών ή φίλων.
Όπως και στην Ελλάδα, οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να δικαιολογήσουν τις κινήσεις τους μέσω ενός εντύπου που πρέπει να υποβάλουν στις αρχές. Η παραβίαση των μέτρων ισοδυναμεί μέ πρόστιμο 135 ευρώ. Ήδη ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία.
Ιρλανδία – Βρετανία
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται επίσης η Ιρλανδία και η Βρετανία. Η μεν Ιρλανδία βρίσκεται πολύ κοντα στην αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατευθούν κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Ο δε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο τελευταίος στην Ευρώπη που έλαβε δραστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων, προειδοποίησε χθες τους πολίτες ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει της επιλογές της εντός των επόμενων 24 ωρών, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική καραντίνα, εφόσον οι πολίτες συνεχίσουν να περιφρονούν τις συστάσεις να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.
Γερμανία Στη Γερμανία, εκτός από την ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία τέθηκε αυτοβούλως σε καραντίνα αφότου γιατρός που την εμβολίασε βρέθηκε θετικός στον Covid-19, έχουν απαγορευτεί οι συναντήσεις περισσότερων των δύο ατόμων.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, 22.672 έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό στη χώρα και 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
ΗΠΑ
Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στις ΗΠΑ, ένας στους τρεις Αμερικανούς μένει υποχρεωτικά σπίτι, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Το Οχάιο, η Λουιζιάνα και το Ντέλαγουερ προστίθενται στις πολιτείες που λαμβάνουν αυστηρά μέτρα περιορισμού. Οι τρεις αυτές πολιτείες ακολουθούν το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας, του Ιλινόις, του Κονέκτικατ και του Νιου Τζέρσεϋ. Σε εθνικό επίπεδο, τα κρούσματα έχουν φθάσει τις 32.000 και οι νεκροί τους 415.
Νέα Ζηλανδία
Σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας και η Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.
«Το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης είναι απαράδεκτο, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απώλεια της ζωής στην ιστορία μας και δεν θα το ρισκάρω», τόνισε η Άρντερν ανακοινώνοντας ότι από το βράδυ της Τετάρτης η χώρα θα τεθεί σε καραντίνα για έναν μήνα.
Η Βενεζουέλα, το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ, η Μαλαισία έχουν επίσης λάβει αντίστοιχα μέτρα περιορισμού.
Πηγές: Reuters, BBC, Guardian, El Pais