Το «εικαστικό ταξίδι» των τελευταίων ετών, μια από τις πιo δημιουργικές περιόδους στην ζωγραφική του πορεία του Τίμου Μπατινάκη, παρουσιάζεται, έως τις 14 Μαρτίου, στην έκθεση «Δεκαπέντε χρόνια ζωγραφικής» στην Evripides Art Gallery.
Ο μαθητής του σπουδαίου «μάστορα των χρωμάτων» Παναγιώτη Τέτση, συνδέθηκε μαζί του με μια ανεκτίμητη φιλία και ζωγράφισε πολλά από τα έργα του στο φυσικό φως του εργαστηρίου του, όπως και ο δάσκαλός του. Σχέδια και ελαιογραφίες, έργα μικρά ή μεγάλα, γυμνά, πορτραίτα, δημιουργίες αυτή της περιόδου με εξαίρεση το «σφαχτό 1» και τη «νεκρή φύση», παρουσιάζονται μέσα από έναν γόνιμο εικαστικό διάλογο και προσκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει τον πυρήνα της δουλειάς του δημιουργού: την πιστή απεικόνιση της αλήθειας στον καμβά. Ένα από τα έργα που φέρει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον καλλιτέχνη, το «σφαχτό 1», είναι το μόνο που σώθηκε από μία ανεξήγητη κλοπή μεγάλου αριθμού σχεδίων και ελαιογραφιών από αυτήν την ενότητα.
NEREUS PUBLISHERS
Ο Τίμος Μπατινάκης ξεχωρίζει για την αγάπη του στο σχέδιο από τα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής του πορείας στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου, ενώ χαρακτηριστική είναι η επιμονή του στη σύνθεση και τη διεξοδική έρευνα στην ανθρώπινη μορφή.
Ο Ακαδημαϊκός Νικόλαος Ματσανιώτης, κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Τίμου Μπατινάκη από την Ακαδημία Αθηνών, είπε για το έργο του: «Τα έργα του διαπερνά αύρα ποιήσεως. Εξαιρετικός σχεδιαστής και κάτοχος των εκφραστικών δυνατοτήτων του χρώματος, ενδιαφέρεται στη θεματογραφία του για την ανθρώπινη μορφή, τα εσωτερικά και τη νεκρή φύση. Στα σχέδιά του διακρίνεται για την ποιότητα και την εξαιρετική εκφραστική αλήθεια των διατυπώσεών του. Η ιδιαίτερη προτίμησή του στα σκούρα και μαύρα χρώματα συχνά δίνει έναν απαισιόδοξο τόνο στα εσωτερικά και στις νεκρές φύσεις του».
Ο Τίμος Μπατινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών ζωγραφική από το 1988 έως το 1993 με Καθηγητή τον Παναγιώτη Τέτση. Παράλληλα με τις σπουδές ζωγραφικής παρακολούθησε στα κατ’ επιλογήν εργαστήρια της ΑΣΚΤ μαθήματα γλυπτικής, αγιογραφίας και νωπογραφίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφίες από το ΙΚΥ στο 1ο και 4ο έτος και στη συνέχεια το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε στο εργαστήριο προπαρασκευής υποψηφίων για την ΑΣΚΤ του Νίκου Στέφου.
Από το 1999 έως και σήμερα διατηρεί εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής στην Αθήνα, ενώ το 2018 συν-ίδρυσε τη Σπουδή σχεδίου & ζωγραφικής για τη συστηματική προπαρασκευή υποψηφίων για την ΑΣΚΤ. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 60 ομαδικές, καθώς και στις ArtAthina 2015 και 2017. Έχει κάνει μακρά έρευνα περί της τεχνολογίας υλικών (χρώματα, media, βερνίκια, προετοιμασίες κ.ά.) που χρησιμοποιούσαν οι grandmaîtres του 16ου και 17ου αι. και βάσει αυτών των προτύπων κατασκευάζει τα υλικά που χρησιμοποιεί για τα έργα του.
naftemporiki.gr