Wikileaks: Ο Ασάνζ θα ζητήσει άσυλο στη Γαλλία

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 09:11
UPD:09:12
REUTERS/PETER NICHOLLS
A- A A+

Στη Γαλλία, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει παιδιά και το Wikileaks είχε παρουσία κατά την ίδρυσή του, θα στραφούν οι προσπάθειες των δικηγόρων του, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Η δίκη του ιδρυτή του Wikileaks, σχετικά με την έκδοσή του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της κατασκοπείας, πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

«Η μοίρα όλων των δημοσιογράφων διακυβεύεται στην υπόθεση του Ασάνζ. Θεωρούμε την κατάσταση πολύ σοβαρή. Είναι καθήκον μας να μιλήσουμε γι’ αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας του Ασάνζ.  

Η νομική ομάδα του Ασάνζ εργάζεται σε ένα «σαφές αίτημα» προς τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε χθες, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ του πρόσφερε χάρη με αντάλλαγμα να αρνηθεί την εμπλοκή της Ρωσίας στις υποκλοπές των email του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016. 

«Ο Ασάνζ πιέστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά αντιστάθηκε και «δόθηκε η εντολή να απαιτηθεί η έκδοσή του», τόνισε ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ο Ισπανός συντονιστής της ομάδας του Ασάνζ.

Για την «ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου», εφόσον ο ιδρυτής του Wikileaks εκδοθεί στις ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η «πιθανή έκδοση» του ιδρυτή του Wikileaks, που σήμερα κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα «έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση», ανέφερε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της.

«Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας», τόνισε η Επίτροπος.

Ο Ασάνζ βρίσκεται προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού. Βαρύνεται με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Εάν καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 175 χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή