Η πρώτη σημαντική δοκιμασία της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη ξεκινήσει και, εντός των συνόρων, αναμένεται να κορυφωθεί στις 12 Απριλίου, με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Έως τότε, και κυρίως έως τον Μάιο, οπότε διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται μία «ειλικρινή συζήτηση», όπως χαρακτήρισε την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την ενταξιακή πορεία των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ένα πρώτο θετικό σημάδι πάντως για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πιο ισχυρή φωνή στην Ε.Ε. κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών αυτών την Δυτικών Βαλκανίων, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω αναμένοντας τα αποτελέσματα της Κομισιόν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να διατηρήσει την αξιοπιστία των Βαλκανίων, αφότου αθέτησε την υπόσχεσή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον περασμένο Οκτώβριο.
Το βέτο πρόβαλε κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος, παρά τις ευρωπαϊκές ανησυχίες περί κινεζικής και ρωσικής ανάμειξης στα Βαλκάνια. Ο ίδιος ο Μακρόν είδε ωστόσο ως θετικό βήμα μετά το βέτο τις αλλαγές στη διαδικασία, βάσει της οποίας η Ε.Ε. έχει πλέον τη δυνατότητα να άρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας ακόμη και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, ελπίζει στην επανεκλογή του τον Απρίλιο.
Η Σερβία και το Μαυροβούνιο φιλοδοξούν επίσης να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η διαδικασία διεύρυνσης έχει επίσης σταματήσει σε μεγάλο βαθμό εν μέσω ανησυχιών στη Δύση σχετικά με τη μετανάστευση και την πίεση του Brexit. Έπονται αρκετά η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, που επίσης ελπίζουν στην ευρωπαϊκή ένταξή τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters