115 Πτέρυγα Μάχης: Η πρώτη «πράσινη» στρατιωτική μονάδα στον κόσμο

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 21:31
UPD:21:33
INTIME NEWS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
A- A A+

Την «115 Πτέρυγα Μάχης» της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αναμένεται να καταστεί η πρώτη «πράσινη» στρατιωτική μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη.

Αφού έδωσε «συγχαρητήρια σ’ όλους τους χειριστές, το τεχνικό προσωπικό, αλλά και σε όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναπόλησε τη δική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σ’ αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16, τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

Ειδική μνεία έκανε και στο πρωτοπόρο πρόγραμμα, το οποίο θα καταστήσει τη μονάδα ενεργειακά αυτόνομη.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα απ’ αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο, τον οποίο - είμαι σίγουρος - ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν».

Και συνέχισε: «Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project, το οποίο δείχνει τον δρόμο, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά - όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις - αλλά και στο ευρύτερο δημόσιο».

Μια «πράσινη» μονάδα

Ο προϋπολογισμός των «πράσινων» έργων στην «115 Πτέρυγα Μάχης» εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζονται:

  • Η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτίρια
  • Παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων
  • Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW
  • Τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου
  • Ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της «115 ΠΜ» σε μία στρατιωτική εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση, από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή