ΠΟΥ: Έκτακτη συνάντηση με αξιωματούχους στο Πεκίνο καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται ραγδαία

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 16:10
UPD:16:19
REUTERS/MARTIN POLLARD
A- A A+

Ειδική συνάντηση με αξιωματούχους στο Πεκίνο θα έχει σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, εξαιτίας του οποίου ήδη 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ο ΠΟΥ έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί «παγκόσμιος συναγερμός». «Το ξέσπασμα ενός νέου θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», είχε δηλώσει ο Τέντρος Αντχαμόν Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας όμως πως είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Κίνα. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό ωστόσο έχουν καταγραφεί έως αυτήν την ώρα περισσότερα από 2.700 κρούσματα - αύξηση 30% στην Κίνα το Σαββατοκύριακο - ενώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και εκτός κινεζικών συνόρων.

Παράταση της αργίας του κινεζικού νέου έτους

Εκτός από τον αποκλεισμό της πόλης Βουχάν, απ’ όπου εκτιμάται ότι άρχισε η διασπορά του ιού και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, οι κινεζικές αρχές, πάντα στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται η περίοδος των γιορτών για το κινεζικό νέο έτος έως τις 2 Φεβρουαρίου. Στη Σαγκάη, οι αρχές απαγόρευσαν την επιστροφή στην εργασία έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκτός από κοινής ωφέλειας, ιατρικές, επιχειρήσεις προμήθειας ιατρικών προϊόντων και σουπερμάρκετ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο, στόχος είναι να αποφεύγονται «οι δημόσιες συγκεντρώσεις», για να σταματήσει «η εξάπλωση της επιδημίας».

EURONEWS

Με την ίδια λογική, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει προσωρινά, ενώ επιχειρήσεις και τράπεζες συμβουλεύουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι τους. Οι αρχές επίσης διευρύνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων αναστέλλοντας δρομολόγια λεωφορείων και στον δήμο Τσονγκκίνγκ, ο οποίος έχει πληθυσμό 30 εκατομμυρίων πολιτών και συνορεύει με την επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Βουχάν.

Αν και μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κορυσμάτων έχει επιβεβαιωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες – πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βουχάν ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε ταξιδέψει στη Βουχάν – κανένας ασθενής εκτός Κίνας δεν έχει πεθάνει από τον ιό μέχρι στιγμής. Στη συγκεκριμένη πόλη, των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν καταγραφεί 24 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των θυμάτων στην επαρχία Χουμπέι ανέρχεται σε 80. Σήμερα καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην επαρχία Χαϊνάν της Κίνας, ενώ το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαίωσε επίσης η Καμπότζη.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Βουχάν, προκειμένου να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

REUTERS/GURMAN BHATIA
Μέτρα εκτός Κίνας

Καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, το Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα, απαγόρευσε την είσοδο σε ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες. Η απαγόρευση δεν αφορά τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Ομοίως η Μογγολία αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα στις οδικές αρτηρίες που τη συνδέουν με την Κίνα, αν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη Βουχάν.

Το Σαββατοκύριακο, Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια της επώασης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να περιοριστεί η ασθένεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους ανθρώπους, η περίοδος επώασης - κατά τη διάρκεια της οποίας ένας άνθρωπος φέρει τον ιό, αλλά χωρίς συμπτώματα - κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερευνητές του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000, ενώ σύμφωνα με καθηγητή Νιλ Φέργκουσον από το Imperial College τα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό μπορεί να φθάνουν και τις 100.000.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή