Θάνατος Σουλεϊμανί: Και τώρα τι;

Τι αναμένουν οι αναλυτές
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 14:06
UPD:14:29
REUTERS/Carlos Barria
A- A A+

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι, καθώς οι τελευταίες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, με κορωνίδα τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, έχουν προκαλέσει τη μήνη του Ιράν και των συμμάχων του.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, αναπόφευκτα, χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του απρόσμενου, ενώ τα γεγονότα και οι εκατέρωθεν απειλές έχουν προσλάβει χαρακτήρα κυκεώνα.

Ο αμερικανικός στρατός, τα ξημερώματα της Παρασκευής, προέβη στη δολοφονία του διοικητή της μονάδας «Quds», ενός επίλεκτου τμήματος των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εκτέλεση της ιρανικής στρατηγικής στο εξωτερικό.

Η Τεχεράνη, από την πρώτη στιγμή, απείλησε με αντίποινα και εκδίκηση, θέτοντας τον πλανήτη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Δεν παρέλειψε δε, να προχωρήσει και στην περαιτέρω αποδέσμευση από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θεωρούταν εν πολλοίς αναμενόμενο.

«Ο φόνος του Σουλεϊμανί, ο οποίος σε αμερικανικούς όρους είχε θέση αντίστοιχη του επικεφαλής της CIA και αυτού της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον δεύτερο πιο ισχυρό άνδρα του Ιράν», έσπευσε να σχολιάσει ο Άαρον Μίλερ, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην διπλωμάτης της Γαλλίας στο Ιράν, επεσήμανε ότι ο θάνατος του στρατηγού θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να ωφεληθεί. Και εξήγησε: «Θα έχουν την ευκαιρία να εκτρέψουν τα πλήγματα. Όχι για πολύ καιρό, αλλά θα υπάρξει λαϊκή συναισθηματική αντίδραση».

«Ο Σουλεϊμανί ενσάρκωνε μια όμορφη εικόνα στρατιώτη στο ιρανικό φαντασιακό» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρώντας να εξηγήσει το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους κόλπους της ιρανικής κοινωνίας.

Άλλωστε, πολλοί Ιρανοί θεωρούσαν τον Σουλεϊμανί ως ήρωα, στον οποίο μπορούσαν να βασίζονται, ώστε η χώρα τους να μην έχει την κατάληξη του Ιράκ, της Συρίας ή του Αφγανιστάν.

Μάλιστα, το αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Μέριλαντ έχει επισημάνει ότι ο στρατηγός ήταν η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στο Ιράν, με το 80% να έχει θετική γνώμη γι’ αυτόν.

«Πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ιρανικό κοινοβούλιο θα περάσει στα χέρια των πιο σκληροπυρηνικών στοιχείων» στις προσεχείς εκλογές του Φεβρουαρίου, εκτίμησε – στο ίδιο πλαίσιο - ο Αλί Βαέζ, αναλυτής στο International Crisis Group.

Κι όλα αυτά, παρά τις πρόσφατες ογκώδεις διαδηλώσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης, οι οποίες – όπως φαίνεται – θα αποτελέσουν μια απλή ανάμνηση... χάρη στον επαπειλούμενο αμερικανικό κίνδυνο.

Η αναμενόμενη συσπείρωση του ιρανικού λαού, συγκεκρικένα, φαίνεται ότι θα βοηθήσει τον πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, να αμβλύνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να επιτύχει την απαιτούμενη συνοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει μία απρόσκοπτη διακυβέρνηση.

«Τα προβλήματα που οδήγησαν στις διαδηλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Το καθεστώς ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τον φόνο του στρατηγού για να συνεχίσει την καταστολή των αντιφρονούντων» υποστήριξε, τέλος, η Αριάνε Ταμπαταμπάι, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Rand.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή