Διεργασίες εν όψει των υπογραφών για τον αγωγό EastMed

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 12:19
UPD:12:31
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της υπογραφής στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Για τον αγωγό, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε για το ίδιο θέμα με τον πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani.

Στο πλαίσιο παράλληλα των διπλωματικών επαφών του με φόντο και τις εξελίξεις που πυροδότησε η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Δένδιας. Σημείωσε επίσης πως η επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας δεν αποτελεί «αντίδραση σε κάποιον άλλον». «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα σε σημερινή του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την υπογραφή «κεφαλαιώδη και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία θα απουσιάζει. Όπως ανέφερε, υπάρχει θέμα σχετικά με το σημείο κατάληξης του αγωγού για περιβαλλοντικούς λόγους και η διαπραγμάτευση γι' αυτό τείνει στο να υπάρξει καταλήξη του EastMed στον TAP ανοιχτά των ιταλικών ακτών, ώστε να μην υπάρξουν δύο απολήξεις. «Υπάρχει μία επιφύλαξη απ' την ιταλική πλευρά μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση. Επί της αρχής, όμως, η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη, λοιπόν, να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά τις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή