Ν. Δένδιας για EastMed: Δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 22:45
UPD:22:48
mfa.gr
A- A A+

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».

«Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Ερωτηθής για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, ο υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον».

«Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».

Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας- Αιγύπτου.

Δένδιας - Σούκρι

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Συγκέκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή