Ποινή φυλάκισης για τον πρώην επικεφαλής της France Télécom και δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας επέβαλε δικαστήριο της Γαλλίας, κρίνοντας τους κατηγορουμένους στην υπόθεση των μαζικών αυτοκτονιών υπαλλήλων τη δεκαετία του 2000 ενόχους για ηθική παρενόχληση.
«Η ηθική παρενόχληση μπορεί να έχει τις βαθιές ρίζες της στην οργάνωση της εργασίας και των μορφών διαχείρισης», υπογράμμισε η πρόεδρος του δικαστηρίου Σεσίλ Λουί-Λογιάν για να τονίσει ευθύς αμέσως ότι στην προκειμένη περίπτωση της France Télécom «δεν πέθαναν όλοι, ωστόσο όλοι επηρεάστηκαν», αναφέρει η Monde.
Ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβλήθηκε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο την περίοδο 2005 – 2010 Ντιντιέ Λομπάρ, ο οποίος ανέλαβε να απομακρύνει 22.000 εργαζόμενους μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 2007, καθώς επίσης στους Λουί-Πιερ Βενέζ και Ολιβιέ Μπαρμπερό. Σε όλους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 15.000 ευρώ. Ομοίως και στην εταιρεία, η οποία έχει μετονομαστεί Orange, και της επιβλήθηκε πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Το δικαστήριο εξέτασε συνολικά 39 υποθέσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων 19 αυτοκτόνησαν και 12 αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Οι υπόλοιποι διαγνώστηκαν είτε με κατάθλιψη είτε κρίθηκαν ανίκανοι να εργαστούν.
Ορισμένοι υπάλληλοι πήραν μετάθεση μακριά από τις οικογένειές τους ή έμειναν πίσω ότι μεταφέρθηκαν τα γραφεία της εταιρείας. «Θα τους βγάλω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την πόρτα ή το παράθυρο», φέρεται να είχε δηλώσει ο Λομπάρ το 2007. Ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η αναδιάρθρωση της εταιρείας αναστάτωσε τους υπαλλήλους, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οδήγησε τους υπαλλήλους στην αυτοχειρία.
Στις υποθέσεις που εξετάστηκαν από το δικαστήριο περιλαμβάνεται η περίπτωση μίας 32χρονης υπαλλήλου, η οποία αυτοκτόνησε στο Παρίσι, μίας ακόμη γυναίκας η οποία αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της όταν έμαθε ότι θα έπαιρνε μετάθεση για τρίτη φορά σε έναν χρόνο και ενός 57χρονου άνδρα, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2011, μόλις έφθασε στη δουλειά του, στο Μπορντό.
naftemporiki.gr