Εξωτερική πολιτική σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 20:13
UPD:14/12/2007 13:22

A- A A+

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η 10η Δεκεμβρίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη το 1948.

Το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αντικαταστήσει την ομώνυμη επιτροπή. Ο στόχος ήταν να δοθεί νέα ώθηση στον τομέα αυτό. Οι προθέσεις καλές, η πραγματικότητα όμως διαφορετική.

Είτε πρόκειται για τη Μ. Ανατολή είτε για το Νταρφούρ, οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στη Ν. Υόρκη, στον ΟΗΕ, όπου το επάνω χέρι έχουν οι ΗΠΑ. Τα μέτωπα, όμως, στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι διαφορετικά. Στο όργανο αυτό των Η.Ε. οι αφρικανικές και ισλαμικές χώρες έχουν συμπτύξει μπλοκ εναντίον των χωρών της Δύσης. Αν θέλει κανείς να αντιληφθεί πώς εργάζεται αυτό το όργανο θα πρέπει να γνωρίζει τους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα σε αυτό. Δεν πρόλαβε να συσταθεί η επιτροπήκαι τα μέλη της αναγκάστηκαν να συγκαλέσουν τρεις έκτακτες συνεδριάσεις για το Μεσανατολικό. Και τις τρεις φορές τα μέλη επέκριναν την ισραηλινή πολιτική, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες. Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος ύπαρξης αυτής της επιτροπής, όταν υπερτερούν περιφερειακά συμφέροντα ή πρακτικές αλληλεγγύης, όταν η μόνη αλληλεγγύη, που θα έπρεπε να υπάρχει μέσα σ' αυτό το Σώμα είναι η αλληλεγγύη με την υπόθεση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της επιτροπής, όταν για παράδειγμα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν "μεταξωτά γάντια" στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον χειρισμό θεμάτων που έχουν σχέση με το Ισραήλ;

Ο λόγος που το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εμφανίζεται αποδυναμωμένο οφείλεται στο ότι οι Αμερικανοί δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των 47 μελών του, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού με απόλυτη πλειοψηφία. Το σύστημα ψηφοφορίας δεν εμποδίζει τις χώρες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, να εκλέγονται μέλη του. Το Συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει κυανόκρανους, ούτε να εγκρίνει καταδικαστικά ψηφίσματα. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να δίνει εντολή σε ειδικούς, να διενεργούν έρευνες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα. Αλλά η πρακτική σε αυτόν τον τομέα είναι μάλλον αρνητική, όπως έδειξε η εμπειρία με το Χαρτούμ. Ως καινοτομία θεωρείται η απόφαση να γίνεται τακτικός έλεγχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες μέλη των Η.Ε. Αλλά και αυτή δεν εφαρμόζεται.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή