Συμβιβαστική φόρμουλα για το Κυπριακό στο ΣΑ του ΟΗΕ

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 20:48
UPD:20:49
A- A A+

Συμβιβαστική φόρμουλα βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά το ψήφισμα για την Κύπρο, που αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο σύνολό της, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά η «ανάλυση των εξελίξεων στα γεγονότα επί του εδάφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών», όπως περιγράφονται στην έκθεση του γγ της 3ης Δεκεμβρίου 2007, για την επιχειρησιακή λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, σημειώνεται επίσης ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνεί ότι με βάση τις παρούσες συνθήκες στο νησί είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2007».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αντηχεί τη σταθερή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για λύση βρίσκεται πρώτα απ' όλα στους ίδιους τους Κυπρίους και ότι το ερχόμενο έτος προσφέρει ένα «σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας» για να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος, που πρέπει να αξιοποιηθεί απ' όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, στην αναζήτηση μιας περιεκτικής λύσης, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην ενίσχυση των συμβαλλόμενων μερών ώστε να υπάρξει περιεκτική και ανθεκτική επίλυση του προβλήματος.

Το Σ.Α. χαιρετίζει τις αρχές και τις αποφάσεις που περιέχονται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, όπου τονίζεται ότι «μια περιεκτική διευθέτηση θα πρέπει να είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική «είναι και επιθυμητή και δυνατή» και καλεί τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τη συγκεκριμένη συμφωνία, «προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε μια συνολική και μόνιμη λύση».

Επίσης, το ΣΑ χαιρετίζει τα προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθούνται και από τις δύο πλευρές, ως «μέσο δημιουργίας μεγαλύτερης εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει την εφαρμογή τους, όπως το άνοιγμα πρόσθετων διόδων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου στην οδός Λήδρας στη Λευκωσία.

Το Σ.Α. τονίζει ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο» και επαναλαμβάνει όλα τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα, ενώ καλεί και πάλι τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στην περιοχή Στροβίλια πριν από τις 30 Ιουνίου 2000.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα συναντηθεί απόψε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιταλό αντιπρόσωπο, στον οποίο θα αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δίδει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Κύπρου προς το Σ.Α, που δεν υιοθετεί, πάντα σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο ψηφίσματος, την ερμηνεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή