Brexit: Το επίμονο χάος, τα νέα σενάρια και οι ελπίδες

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 21:30
UPD:22:43
EPA/HOLLIE ADAMS

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών με βασικά αίτημα την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Το «ναι» της Βουλής στην τροπολογία Λέτγουιν, που ανέβαλε την ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Τζόνσον, έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς. Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία λέξη.  

A- A A+

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι Βρετανοί βουλευτές απέκρουσαν με επιτυχία τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον σε μία ιστορική συνεδρίαση στην Βουλή των Κοινοτήτων. Παρά τη νέα ήττα ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31 Οκτωβρίου. Διαμηνύει πως θα φέρει τόσο τους εφαρμοστικούς νόμους οσο και την συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους 27 της κοινότητας από Δευτέρα στη Βουλή. Και ενώ λέει πως δεν πρόκειται να ζητήσει νέα παράταση από τους Ευρωπαίους, ο Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες περιμένει την επιστολή του. Οι Ευρωπαίοι και ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθούν με αγωνία, καθώς το χάος επιμένει και όλες οι πλευρές- αν και κουρασμένες- εξακολουθούν να ελπίζουν. 

Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στα βρετανικά μέσα, μετά και τις σημερινές εξελίξεις όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και όλες οι πλευρές μπορούν να επιμένουν ότι έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία έγκαιρη υπερψήφιση της Συμφωνίας, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε συντεταγμένο Brexit στα τέλη του μήνα, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση όμως κατέστησε σήμερα σαφές πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον να μην περάσει.

Ο λόγος θα μπορούσε να δοθεί στους πολίτες, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να συγκεντρώνει υψηλότερες πιθανότητες από εκείνο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο κίνδυνος ενός no deal Βrexit, δηλαδή μίας άτακτης εξόδου, με οδυνηρές συνέπειες όπως προειδοποιούν ειδικοί, για την οικονομία τόσο της Βρετανίας όσο και της Ε.Ε., έχει περιοριστεί αισθητά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. 

Σε κάθε περίπτωση μία νέα σκληρή μάχη αρχίζει από τη Δευτέρα. Το 322 υπέρ-306 κατά στην τροπολογία που ανέβαλε την ψηφοφορία δεν τρομάζει τον Μπόρις Τζόνσον. Και τούτο παρά το γεγονός ότι νόμος που πέρασε πριν από λίγο καιρό (Benn Act) προέβλεπε ότι εάν δεν εγκριθεί μία συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητήσει με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη παράταση. 

«Δεν θα διαπραγματευθώ μία καθυστέρηση με την Ε.Ε. και ούτε ο νόμος με υποστηρίζει να το κάνω» υποστήριξε ο Τζόνσον, υπογραμμίζοντας: «Θα πω στους φίλους και ομολόγους μου στην Ε.Ε. ακριβώς αυτό που λέω σε όλους κατά τις τελευταίες 88 ημέρες, στις οποίες υπηρετώ τον πρωθυπουργικό θώκο: ότι μία νέα παράταση θα ήταν κακή για τη χώρα, κακή για την Ε.Ε. και κακή για την δημοκρατία». Αλλά τον τελευταίο λόγο επί του  θέματος θα έχει μάλλον και πάλι το δικαστήριο, αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη. 

Στην Ε.Ε. με τη Γαλλία να δηλώνει ξεκάθαρα πως μία νέα καθυστέρηση δεν συμφέρει κανέναν, αλλά και την Ιρλανδία να σχολιάζει πως η παράταση είναι προτιμότερη από το no deal, θα επιχειρηθεί πιθανότατα να βρεθεί μία χρυσή τομή. Ένα σενάριο που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι να δοθεί «τεχνική παράταση» ενός και όχι τριών μηνών. 

Εν τω μεταξύ μαζική ήταν η συμμετοχή στη διαδήλωση υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, αλλά και πολιτικοί, αθλητές, σελέμπριτες έδωσε το «παρών» με βασικό σύνθημα: «Αφήστε εμάς να αποφασίσουμε». Η Ντάουνινγκ Στριτ και η Βουλή σίγουρα δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Περίπου 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 με το οποίο οι Βρετανοί επέλεξαν την έξοδο, η αγωνία επιμένει. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή