LIVE: Brexit- Η νέα ήττα Τζόνσον και τα επόμενα βήματα

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 22:00
Updated:20/10/2019 00:23
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Λονδίνου από διαδηλωτές υπέρ της παραμονής, μετά τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή. 

Νέα ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στο «Super Σάββατο» ή «Ημέρα της Κρίσης», όπως είχε ονομαστεί η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή. Πέρασε η τροπολογία Λέτγουιν, που προβλέπει ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους, πριν διεξαχθεί ψηφοφορία για τη Συμφωνία του. Η αντιπολίτευση τονίζει πως τώρα πρέπει να ζητήσει παράταση από τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν θα διαπραγματευθεί νέα αναβολή. Οι Βρυξέλλες ζητούν από το Λονδίνο ενημέρωση για τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό και περιμένουν την επιστολή Τζόνσον. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις...

00:23Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

BBC: Δύο επιστολές Τζόνσον στις Βρυξέλλες- Η μία με υπογραφή, η άλλη χωρίς

O Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει έως τις 23:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδος) την επιστολή με το αίτημα για νέα αναβολή στο Brexit, όπως ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή.

Ωστόσο αυτή η επιστολή, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, που επικαλείται το Λονδίνο, δεν θα φέρει την υπογραφή του Μπόρις Τζόνσον. 

Θα σταλεί και μία δεύτερη επιστολή την οποία ο Τζόνσον θα υπογράφει. Σε αυτήν θα επισημαίνεται ότι μία αναβολή του Brexit θα ήταν λάθος. 

 

23:48Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

«Έχω μία αίσθηση déjà vu» είχε πει νωρίτερα στη Βουλή η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, που είδε τρεις φορές τη δική της συμφωνία να απορρίπτεται. Την ίδια ακριβώς αίσθηση έχουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Brexit από το 2016. Διαρκείς διαπραγματεύσεις, οι οποίες ύστερα από σφοδρές αντιπαραθέσεις και προειδοποιήσεις καταλήγουν σε συμφωνίες και χαμόγελα, που όμως δεν κρατούν πολύ. Και το παιχνίδι των παρατάσεων καλά κρατεί. 

23:43Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αν ο Τζόνσον πετύχει έστω και καθυστερημένα (ίσως ακόμη και μετά από νέες εκλογές) την έγκριση της συμφωνίας, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 14 μηνών έως το τέλος του 2020, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο έτη. 

23:42Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η συμφωνία Τζόνσον, που θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, περιλαμβάνει ένα νέο πρωτόκολλο Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, που αντικαθιστά το περιβόητο (ή διαβόητο για τους σκληρούς Brexiteers) backstop. Προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Παράλληλα θα παραμείνει τελωνειακά διασυνδεδεμένη με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στην Βόρεια Ιρλανδία, θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα κληθεί να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα συμφωνία. 

 

23:34Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιρλανδό ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν τα τελευταία δεδομένα μετά τη συνεδρίαση της Βουλής, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα για τη συνομιλία των δύο ηγετών. 

23:26Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγός των Εργατικών, επιμένει στην ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα, προκειμένου να κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες τη συμφωνία του Λονδίνου με τους 27, περίπου 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έδειξε Brexit. 

23:22Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Yπενθυμίζεται ότι μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης η αρχική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την κοινότητα ήταν η 29η Μαρτίου. Αυτή έλαβε δύο φορές παράταση, αρχικά για τις 12 Απριλίου και στη συνέχεια για τις 31 Οκτωβρίου. Η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει παράταση μονομερώς, χρειάζεται το «ναι» των άλλων 27. 

23:17Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιο θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής του Μπόρις Τζόνσον προς τους Ευρωπαίους. Αν και ο νόμος (Benn Act), που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, ορίζει πως θα πρέπει να ζητήσει τρίμηνη παράταση, ο ίδιος σε επιστολή του προς του βουλευτές υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί νέα αναβολή του Brexit. Το σενάριο μίας τεχνικής παράτασης με διάρκεια ένα μήνα εξακολουθεί να συζητείται. 

23:13Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Βάσει των όρων της λεγόμενης «Benn Act» ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προθεσμία έως τις 23:00 τοπική ώρα (01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) να στείλει την επιστολή, στην οποία θα ζητεί παράταση του Brexit. Ο Ντόναλντ Τουσκ την περιμένει. 

23:02Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κουραστεί τόσο με το Brexit, ώστε όταν έκλεισαν τη συμφωνία για το διαζύγιο με τον Μπόρις Τζόνσον έστειλαν άμεσα το μήνυμα πως δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρξει νέα αναβολή μετά τις 31 Οκτωβρίου. Τώρα όμως αυτό φαντάζει μάλλον αναπόφευκτο. Διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. μάλιστα δηλώνουν στο Reuters πως η κοινότητα «δεν θα βιαστεί» να δώσει τις απαντήσεις της στο Λονδίνο. 

22:51Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αφού ο Τουσκ πάρει στα χέρια του την επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η όλη διαδικασία για να δοθεί η απάντηση στο Λονδίνο ενδεχομένως να πάρει «λίγες ημέρες», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

22:45Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι είχε μόλις επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον και του ευχήθηκε επιτυχία στα επόμενα βήματά του. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε «στενή επικοινωνία». 

22:33Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

O  Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τουσκ ότι θα του αποστείλει απόψε την επιστολή για παράταση στο Brexit, όπως ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σε επιστολή του προς τους βουλευτές, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνει αυτό που είπε και στη Βουλή: ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους νέα επιστολή. 

20:51Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους 27 μια «τεχνική παράταση» ενός και όχι τριών μηνών, ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο για τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικυρώσουν τη συμφωνία, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

20:43Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Δουβλίνο: Σταθερή μας θέση ότι μία παράταση είναι προτιμότερη από ένα no deal. Αλλά η Ε.Ε. θέλει να δει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το αίτημα για παράταση δεν θα είναι ευθύ. 

20:31Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τι είπε ο Μακρόν στον Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον είχε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν κάλεσε τον Τζόνσον να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της Βρετανίας και υπογράμμισε ότι δεν είναι προ το συμφέρον κανενός μία παράταση του Brexit. 

Νωρίτερα το ίδιο είχαν επισημάνει γαλλικές διπλωματικές πηγές στο Reuters, προσθέτοντας πάντως ότι το Παρίσι θα διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις εξελίξεις. 

20:19Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι 27 της Ε.Ε. θα προτιμούσαν να μην δοθεί νέα παράταση στο Brexit. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν την αποκλείουν, αφού αυτό που προέχει για εκείνους είναι να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, τονίζει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες. 

20:00Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο νόμος που είχε περάσει πριν από λίγο καιρό (Benn Act) προέβλεπε ότι εάν δεν εγκριθεί μία συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητήσει με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη παράταση. «Δεν θα διαπραγματευθώ μία καθυστέρηση με την Ε.Ε. και ούτε ο νόμος με υποστηρίζει να το κάνω» υποστήριξε ο Τζόνσον. Αλλά τον τελευταίο λόγο επί του  θέματος θα έχει μάλλον και πάλι το δικαστήριο, αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν άμεσα στη Δικαιοσύνη. 

19:50Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

«H απόφαη του σκωτσέζικου δικαστηρίου, που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο για το αίτημα παράτασης εξακολουθεί να είναι ζωντανή» υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Twitter  η βουλευτής του SNP, Τζοάνα Τσέρι. «Θα είμαστε και πάλι στο δικαστήριο τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει την επιστολή παραίτησης εάν το δικαστήριο το απαιτήσει» συμπλήρωσε. 

19:46Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Μαζική η συμμετοχή στην διαδήλωση υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Δείτε το βίντεο του BBC 

19:42Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πρατέλ, υπογράμμισε ότι «η αντιπαράθεση για το Brexit δεν είναι ποτέ δικαιολογία για βία», σχολιάζοντας το γεγονός ότι χρειάστηκε τη συνοδεία της αστυνομίας για να αποχωρήσει από τη Βουλή.

19:07Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

H Βουλή μίλησε ξεκάθαρα, τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.  Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δήλωσαν εμφατικά ότι δεν θέλουν no deal. «Ελπίζω και τη Δευτέρα να επανεβεβαιώσουν ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, που έφερε πίσω (ο Τζόνσον), αλλά και θα διασφαλίσουν ότι δεν φύγουμε από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία». 

19:03Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε.

19:02Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα. Eκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο αυτό είναι δυνατό. 

18:40Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η αγωνία δεν κορυφώνεται μόνο για πολίτες και πολιτικούς. Οι traders ετοιμάζονται για μεγάλη νύχτα την Κυριακή, αφού θα περιμένουν το άνοιγμα των αγορών για να δουν πώς θα απαντήσουν στις εξελίξεις οι επενδυτές. Εάν ο Τζόνσον είχε πετύχει να περάσει τη συμφωνία του, οι προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν τη λίρα να επιδίδεται σε ράλι. Θα μπορούσε τώρα να ακολουθήσει βουτιά; Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ποια θα είναι τα αμέσως επόμενα βήματα της κυβέρνησης. 

18:38Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αυτό που ζητούσαν οι διαδηλωτές, που βρέθηκαν σήμερα έξω από τη βρετανική Βουλή, να δοθεί δηλαδή και πάλι στους πολίτες ο λόγος, ενδεχομένως να γίνει. Ωστόσο το δεύτερο δημοψήφισμα εξακολουθεί να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στα βρετανικά μέσα. 

18:17Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Μία νέα καθυστέρηση στο Brexit δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας Γάλλος διπλωμάτης. Πρόσθεσε πως το Παρίσι θα διαβουλευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και δεν μπορεί να λάβει μία απόφαση αυτή τη στιγμή.

18:13Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

H συνεδρίαση στη Βουλή ολοκλήρωθηκε, αλλά η πορεία των υποστηρικτών ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στους δρόμους του Λονδίνου συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν για το «ναι» στην τροπολογία, που ανέβαλε την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον.

Λίγο αργότερα θα μιλήσει στους διαδηλωτές ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν. 

18:09Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Order! Order! O πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, κήρυξε τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή. Ήταν η πρώτη από το 1982 που πραγματοποιήθηκε ημέρα Σάββατο. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ήλπιζε να θέσει σε ψηφοφορία τη Συμφωνία Αποχώρησης. Ωστόσο οι βουλευτές υπερψήφισαν τροπολογία, που απαιτεί να έρθουν πρώτα στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι. 

17:58Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τζέρεμι Κόρμπιν: Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί την άρνησή του να αιτηθεί παράτασης από τους Ευρωπαίους. Οφείλει να υπακούσει στο νόμο. 

17:55Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Το τελικό αποτέλεσμα- ράπισμα στον Τζόνσον αποκαλύπτει ότι 231 βουλευτές των Εργατικών και 10 βουλευτές του DUP στήριξαν την τροπολογία, με την οποία αναβάλλεται η ψηφορορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

To «ναι» στην τροπολογία είπαν επίσης 19 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, 35 βουλευτές του σκωτσέζικου SNP, 17 ανεξάρτητοι, 4 από το Plaid Cymru, πέντε βουλευτές από την Ανεξάρτητη Ομάδα για την Αλλαγή και η βουλευτής του Πράσινου Κόμματος, Κάρολιν Λούκας. 

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν 283 Συντηρητικοί, αλλά και έξι Εργατικοί, όπως επίσης και ανεξάρτητοι. 

Οι έξι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος είναι οι Κέβιν Μπάρον, Ρόνι Κάμπελ, Τζιμ Φιτζπατρικ, Κάρολιν Φλιντ, Κέιτι Χόι και Τζον Μαν,

17:44Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα πότε θα επαναφέρει στη Βουλή τη Συμφωνία Αποχώρησης ο Μπόρις Τζόνσον. Το BBC εκτιμά ότι το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, ενδεχομένως να έχουμε ψηφοφορία επί μίας δεύτερης ανάγνωσης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο για οποιοδήποτε νομοσχέδιο θέλει να περάσει από τη Βουλή και παρόλο που δεν θα είναι η μεγάλη ψηψοφορία που θα είχαμε σήμερα, εάν δεν περνούσε η τροπολογία Λέτγουιν, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

 

17:33Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

17:25Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Σε μία πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε μέσω Twitter πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτγουιν και το γεγονός ότι δεν διεξήχθη τελικά η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Τώρα θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό». 

17:21Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν ούτε αυτοί νέες μεγάλες παρατάσεις, χωρίς πάντως να αποκλείσουν τίποτα. 

17:09Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα ζητήσει νέα παράταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια του BBC, Laura Kuenssberg. 

17:08Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Εξοργισμένος με το αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον τονίζει ότι η κυβέρνηση θα φέρει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα τους εφαρμοστικούς νόμους και στη συνέχεια τη Συμφωνία. Σημειώνει ότι πει στους Ευρωπαίους πως η όποια καθυστέρηση είναι «πολύ κακή απόφαση».

17:04Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

REUTERS/REUTERS TV
16:49Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

«The ayes have it»! Oι βουλευτές στήριξαν την τροπολογία Λέτγουιν με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά. 

16:38Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ακόμη ένας πρώην αντάρτης των Τόρις, ο Σερ Νίκολας Σόουμς, ετοιμάζεται για επιστροφή στο κόμμα εκφράζοντας τη στήριξή του στη συμφωνία του Τζόνσον. Ήταν μεταξύ των 21 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, που είχαν διαγραφεί τον Σεπτέμβριο, όταν στήριξαν τροπολογία που έβαζε φρένο στη δυνατότητα no deal Brexit. 

16:16Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Άλμα 4% τη Δευτέρα (ύστερα από ανατίμηση 5% την περασμένη εβδομάδα) για τη στερλίνα και εκτίναξη των βρετανικών μετοχών, που δεν εξαρτώνται από τις εξαγωγές, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα προβλέπουν οι αναλυτές σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον πετύχει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για την έγκριση της συμφωνίας. 

16:01Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

O Σάμι Γουίλσον αφήνει να εννοηθεί ότι το DUP, το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, θα στηρίξει την τροπολογία Λέτγουιν. «Δεν θα υπηρετούσαμε το καθήκον μας εάν δεν αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη στρατηγική για να ηττηθεί αυτή η συμφωνία» τόνισε.

15:51Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

O πρώην υπουργός Οικονομικών και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, αφού έχει διαγραφεί από τους Τόρις, Κεν Κλαρκ, σχολίασε πως η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον είναι «πολύ κακή» και «κατώτερη από κάθε άποψη» από εκείνη της Τερέζα Μέι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. 

15:41Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Χιλιάδες Βρετανοί, που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., συμμετέχουν σε πορεία στο κέντρο του Λονδίνου και ζητούν να δοθεί ο λόγος και πάλι στους πολίτες με ένα νέο δημοψήφισμα. Κρατούν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Αφήστε εμάς να αποφασίσουμε». 

15:33Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
15:29Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τερέζα Μέι: Έχω ένα αίσθημα deja vu. Η σημερινή ψηφοφορία είναι σημαντική. Οι βουλευτές πρέπει να βάλουν πρώτα το εθνικό συμφέρον, στηρίζοντας τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.

15:28Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τερέζα Μέι: Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο δημοψήφισμα, απλά και μόνο επειδή δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος. Η ψήφος για την προωθούμενη συμφωνία είναι η μοναδική οδός για να αποφύγουμε το no-deal Brexit.

15:25Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι στοιχηματικές εταιρείες θεωρούν ότι οι πιθανότητες ήττας του Μπόρις Τζόνσον στην απογευματινή ψηφοφορία ανέρχονται στο 1 προς 2, ενώ οι πιθανότητες έγκρισης της προωθούμενης συμφωνίας για το Brexit διαμορφώνονται στο 6 προς 4.

15:23Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο βρίσκονται τόσο υπέρμαχοι του Brexit, όσο κυρίως πολέμιοι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

15:20Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, κάλεσε όλους τους βουλευτές των Εργατικών να μην στηρίξουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, ενώ προειδοποίησε ότι η απειλή του no-deal παραμένει στο τραπέζι.

15:04Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο Όλιβερ Λέτγουιν υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που έχει καταθέσει, ισχυριζόμενος ότι στοχεύει να διατηρήσει σε ισχύ την πολιτική «εγγυήσεων», σε ένα ενδεχόμενο σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου. «To Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο σε περίπτωση νέας παράτασης του Brexit, εφόσον απαιτηθεί»

14:54Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

REUTERS/SIMON DAWSON
14:46Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει το κέντρο του Λονδίνου

14:33Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι το προωθούμενο deal διασφαλίζει ότι «προχωράμε ενωμένοι ως ένα Ηνωμένο Βασίλειο» και χαρακτηρίσει «αποτυχία» τυχόν καταψήφιση από τους βουλευτές.

14:31Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ομάδας για την Αλλαγή», Άννα Σάουμπρι, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για τα κυβερνητικά σχέδια, προκειμένου να αποφασίσει για το τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

14:17Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Τόνι Μπλερ: Αν η συμφωνία αυτή είχε έρθει στη Βουλή πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσει. Ο μόνος λόγος, που η κυβέρνηση τολμά να την φέρει τώρα, είναι πως έχουν πια όλοι κουραστεί τόσο πολύ, που θέλουν να κλείσει το κεφάλαιο του Brexit.

14:13Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

EPA/VICKIE FLORES
14:10Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την τροπολογία του Λέτγουιν για την αναβολή της λήψης απόφασης επί της προωθούμενης συμφωνίας του Brexit.

13:49Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει «ευελιξία», προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στη Συμφωνία της «Good Friday» για τη Βόρεια Ιρλανδία

1 2