Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η πρώτη ΔΕΘ του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ήταν η 81η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2016. Την 80η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχε προκηρύξει εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου και πρωθυπουργός ήταν η Βασιλική Θάνου.
Η 81η ΔΕΘ για τον κ. Τσίπρα, ήταν μία πανηγυρική εκδήλωση. Ο ίδιος έκανε δηλώσεις για το τέλος της ύφεσης και την αρχή της ανάκαμψης – με βάση τα νούμερα οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης ήρθαν δύο χρόνια μετά – χρησιμοποίησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ – και αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους πολίτες δύο χρόνια μετά – ενώ άκουσε τη διεθνή επιτυχία των Europe Final Countdown από την μπάντα του 3ου Σώματος Στρατού.
Όπως όλα δείχνουν εντελώς διαφορετικές είναι οι προσδοκίες για την πρώτη ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τη συμπλήρωση δύο μηνών για τη νέα κυβέρνηση, έχοντας δημιουργήσει προσδοκίες για την οικονομία. Προσδοκίες για νέες φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, προσδοκίες για ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και των επενδύσεων, προσδοκίες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2021 και του 2022.
Λίγο πριν την παρουσία του στην 84η ΔΕΘ, δημοσιεύτηκε μία δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι πολίτες έχουν δει θετικά το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι είθισται, μία κυβέρνηση τους πρώτους δύο μήνες μετά τις εκλογές να διατηρεί τη θετική τροχιά της. Μετά , ως γνωστόν, αρχίζουν τα δύσκολα.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει το μήνυμα ότι «η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει». Η παρουσία του στη ΔΕΘ είναι σημαντική, καθώς εκτός από τους Έλληνες πολίτες, στραμμένο το ενδιαφέρον τους έχουν και οι εταίροι, αλλά και οι επενδυτές, διεθνείς και εγχώριοι, μεγάλοι και μικροί που βλέπουν την Ελλάδα ως την επόμενη επενδυτική ευκαιρία, αλλά περιμένουν και συγκεκριμένα βήματα από τη νέα κυβέρνηση για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Γι΄ αυτό και η μεγάλη αγωνία του ιδίου του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, είναι να μη χαθεί η ευκαιρία να μετατραπεί το σημερινό θετικό κλίμα σε επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα πετάξει για Θεσσαλονίκη το απόγευμα. Αμέσως μόλις προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων στο «Μακεδονία» από στελέχη της Fraport. Στη συνέχεια, θα συναντήσει την εθνική ομάδα τυφλών, τον δήμαρχο της πόλης Κ. Ζέρβα και τους δημοσιογράφους.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας που έχουν αποφασιστεί, θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί. Από την Αθήνα αναμένεται να μεταβούν στη συμπρωτεύουσα 4 διμοιρίες των ΥΑΤ και 7 διμοιρίες των ΥΜΕΤ.
Ακόμη, 17 διμοιρίες θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη από όμορες περιοχές.
Τις συγκεντρώσεις θα επιτηρεί από αέρος ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν περιπολίες 48 ώρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ, ενώ θα υπάρχει και ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων.
Το πρόγραμμα
Αναλυτικά, το πρόγραμμα επίσκεψης πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη:
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
- 18:00 Αναχώρηση από αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για Θεσσαλονίκη
- 19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο
- (Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
- 19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της Προπόνησής τους
- (Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη)
- 20:45 Συνάντηση με Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα (ξενοδοχείο «ΜΕΤ»)
- 21:30 Συνάντηση με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο «Electra Palace»
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
- 10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ
- 10:30-13:15 Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ
- 13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (TAP 2 OPEN Bootcamp)
- 20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
- 13:00 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού