Το Ιράν πέρασε σήμερα το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν εμπλουτίζει από σήμερα το πρωί ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί.
«Σήμερα το πρωί το Ιράν πέρασε το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου», αναφέρει το Isna.
Ο Καμαλβαντί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν ξεπέρασε το όριο του 3,67% στον εμπλουτισμό ουρανίου που είχε οριστεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 και ότι μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Ευρωπαίους κατά οιασδήποτε κλιμάκωσης στην αντίδρασή τους για τα μέτρα που ελήφθησαν από το Ιράν για να μειώσει τις δεσμεύσεις του σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα απέναντι στη διεθνή κοινότητα.
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι σύντομα θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο που προέβλεπε η συμφωνία, προκαλώντας μια προειδοποίηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ότι η Τεχεράνη πρέπει να είναι «περισσότερο προσεκτική».
«To 20% δεν χρειάζεται τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παραγάγουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67%, δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτή την πράξη», είπε ο Καμαλβαντί σημειώνοντας ότι όλες οι επιλογές για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα συζητήθηκαν με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι, «αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015) συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια (του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων, που ανακοινώθηκε τον Μάιο) και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο».
Ο Μουσαβί, που απαντούσε σε ερώτηση για τη στάση που θα υιοθετούσε η χώρα του στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αντιδρούσαν «με σθένος» στις τελευταίες ιρανικές ανακοινώσεις, δεν διευκρίνισε τη φύση αυτού του τελευταίου «σταδίου».
Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι τα τρία ευρωπαϊκά συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιένη το 2015. Η συμφωνία απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν μονομερώς τον Μάιο του 2018 και να επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Στις 8 Μαΐου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να αποδεσμεύεται από ορισμένες υποσχέσεις που είχε αναλάβει στη Βιένη, ώστε να αναγκάσει τα εναπομείναντα μέλη της συμφωνίας να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Χωρίς μια αντίδραση από την πλευρά τους, η Τεχεράνη απείλησε να αποδεσμεύεται λίγο περισσότερο από τη συμφωνία κάθε 60 ημέρες.
Μόλις πέρασαν οι 60 ημέρες, το Ιράν επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι στο εξής θα εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του ορίου του 3,67% (ποσοστό σχετικό με την περιεκτικότητα σε ισότοπο ουρανίου 235).
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, το Λονδίνο και το Βερολίνο ζήτησαν από την Τεχεράνη να υπαναχωρήσει στην απόφασή της και το Παρίσι εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» ζητώντας από το Ιράν να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που «δεν συνάδει» με τη συμφωνία.
Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου που ρωτούσε, αν μια έξοδος από τη συμφωνία της Βιέννης και τη Συνθήκη της μη εξάπλωσης των πυρηνικών (TNP) ήταν πάνω στο τραπέζι, ο Μουσαβί επανέλαβε: «Όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης αυτής είναι εφικτές στο μέλλον, αλλά καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters