Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Τη δημιουργία 17 συμμαχιών «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» με στόχο την προώθηση της αριστείας, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας και της διευκόλυνσης των μετακινήσεων φοιτητών, πανεπιστημιακού προσωπικού και ερευνητών, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σε τρεις από τις οποίες θα συμμετέχουν και ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ειδικότερα, στις 17 συμμαχίες «ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων», που θα συσταθούν θα συμμετέχουν 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 κράτη μέλη (περίπου 7 ιδρύματα ανά συμμαχία), βάσει αξιολόγησης που διενεργήθηκε από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρυτάνεων, καθηγητών και ερευνητών, οι οποίοι διορίστηκαν από την Επιτροπή.
Τρία ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επελέγησαν είναι:
-Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος αποτελεί μέλος της συμμαχίας CIVIS.
-Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος της συμμαχίας CONEX US.
-Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί μέλος της συμμαχίας EPICUR.
Τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» είναι διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έχουν κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική και προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού και να προωθήσει την ποιότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι συμμαχίες περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την ΕΕ, από πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, τεχνικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια καλών τεχνών, έως ολοκληρωμένα πανεπιστήμια και πανεπιστήμια έντασης έρευνας.
Οι συμμαχίες θα γίνουν διαπανεπιστημιακοί χώροι στους οποίους οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, το προσωπικό και οι ερευνητές θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα. Θα συγκεντρώσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις πλατφόρμες και τους πόρους τους για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών ή ενότητες που καλύπτουν διάφορους επιστημονικούς κλάδους.
Τα εν λόγω προγράμματα σπουδών θα είναι πολύ ευέλικτα και θα επιτρέπουν στους φοιτητές να εξατομικεύουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας το αντικείμενο, τον τόπο και τον χρόνο των σπουδών τους, καθώς και να λάβουν ευρωπαϊκό πτυχίο. Θα συμβάλουν επίσης στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών όπου βρίσκονται, καθώς οι φοιτητές τους θα συνεργάζονται στενά με εταιρείες, δημοτικές αρχές, πανεπιστημιακούς και ερευνητές με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειές τους.
Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ με 85 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στις 17 συμμαχίες «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Κάθε συμμαχία θα λάβει έως και 5 εκατ. ευρώ κατά τα προσεχή τρία έτη για να αρχίσει την υλοποίηση των σχεδίων της και να δείξει τον δρόμο σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόοδός τους θα παρακολουθείται στενά.
Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021 έως το 2027, η Επιτροπή πρότεινε την πλήρη δρομολόγηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στο πλαίσιο του Erasmus+, με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό. Ορισμένες συμμαχίες είναι ολοκληρωμένες και καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς κλάδους, ωστόσο άλλες εστιάζονται, για παράδειγμα, στην βιωσιμότητα των αστικών ακτών, τις κοινωνικές επιστήμες ή την παγκόσμια υγεία.
Σύμφωνα με τον επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, Τίμπορ Νάβρατσιτς, οι 17 συμμαχίες πανεπιστημίων θα δώσουν τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές φοιτητών να βιώσουν την Ευρώπη σπουδάζοντας σε διάφορες χώρες. Πρόκειται, όπως είπε, για μια πρωτοβουλία, που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, ενισχύοντας την αριστεία και την κοινωνική ένταξη.
Υπ. Παιδείας: Μεγάλη επιτυχία των τριών ελληνικών Πανεπιστημίων
Για «άλλη μία επιτυχία για τα Πανεπιστήμιά μας, που αξίζουν κάθε έπαινο και τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια» έκανε λόγο ο ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Όπως σημείωσε, «η Ε.Ε. για πρώτη φορά ξεκινά μία νέα διαδικασία που θα μεταμορφώσει τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τα αποκαλούμενα "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια" είναι συνεργασίες ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, και κάθε ομάδα διατύπωσε τις δικές της μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών, καθηγητών, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας στη διδασκαλία και έρευνα. Καλή αρχή σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο, αλλά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές εγχείρημα, που θα κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων μας» είπε ο υπουργός.
Περήφανος δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, σημειώνοντας πως «με το EPICUR, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην πρώτη γενιά των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και θα συμμετέχει από την αρχή σε μία πρωτοβουλία που θα αλλάξει άρδην τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιστοί στο όραμά μας για ένα Πανεπιστήμιο διεθνούς ακτινοβολίας, σύντομα θα προσφέρουμε τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών να σπουδάζει και να συνεργάζεται ανεξαρτήτως γλώσσας, συνόρων και αντικειμένου σπουδών».
Με τη σειρά της, η επικεφαλής της ακαδημαϊκής συμμαχίας «EPICUR», αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, επισήμανε ότι «η επιλογή του EPICUR από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί την αναγνώριση των πολυετών μας προσπαθειών για την εδραίωση της παρουσίας του ΑΠΘ στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή ανώτατη εκπαίδευση. Το EPICUR διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο, που μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την πολυγλωσσία καθιστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κεντρικό ευρωπαϊκό κόμβο υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και ανταγωνιστικής έρευνας».