Στην Hedwig Kohn, μία από τις τρεις γυναίκες οι οποίες απέκτησαν μεταδιδακτορικό δίπλωμα στη φυσική στη Γερμανία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιερώνει η Google το σημερινό της (5 Απριλίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 132 χρόνων από τη γέννηση της.
Μαζί με τις Lise Meitner and Hertha Sponer, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος.
Η Kohn εστίασε στον ποσοτικό προσδιορισμό της έντασης του φωτός, αναπτύσσοντας νέες μεθόδους, λαμβάνοντας ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αφήνοντας πίσω της έργο το οποίο καθοδήγησε τους νεότερους επιστήμονες μέχρι και τη δεκαετία του 1980.
Γεννημένη το 1887 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, η Kohn ήταν κόρη εμπόρου και έγινε το 1907 η δεύτερη γυναίκα η οποία εισήλθε στο τμήμα Φυσικής του τοπικού πανεπιστημίου.
Το 1913 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές υπό την επίβλεψη του Otto Lumer, το οποίου εν συνεχεία διετέλεσε βοηθός.
Το 1933, το ναζιστικό καθεστώς της απαγόρευσε, όπως και σε κάθε Εβραίο, να κατέχει θέση στο Δημόσιο, με την ίδια να εργάζεται περιστασιακά στον τομέα της έρευνας, στη βιομηχανία του φωτός.
Ωστόσο, τα τέλη της δεκαετίας 1930 την βρήκαν άνεργη, με την Kohn να δυσκολεύεται να τα βγάλει εις πέρας.
Μάλιστα, η ίδια παραλίγο να πέσει θύμα του Ολοκαυτώματος, ωστόσο της προσφέρθηκαν προσωρινές θέσεις σε τρία κολέγια γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια του Rudolf Ladenburg (1882-1952), της Lise Meitner, της Hertha Sponer, της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Γυναικών (AAUW) και πολλών άλλων.
Τον Ιούλιο του 1940 κατόρθωσε να ταξιδέψει για τις ΗΠΑ, όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, πραγματοποιώντας παράλληλα ταξίδια σε πολλές πόλεις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.
Αφού δίδασκε για περισσότερο από μία δεκαετία, της προτάθηκε η θέση της ερευνήτριας στο πανεπιστήμιο του Ντιούκ, με την Kohn να στήνει ένα εργαστήριο.
Με πληροφορίες από Wikipedia