Το πλήρες κείμενο του νέου Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/23/1169655.htm παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Παυλόπουλος, μετά την ομόφωνη έγκριση του Κώδικα από την Κυβερνητική Επιτροπή, σήμερα ανέπτυξε επτά από τα σημαντικότερα σημεία του:
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος
1. Δεν ισχύει πλέον όριο ηλικίας για τις προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
2. Δίνεται έμφαση στη διαφάνεια ζωής του δημοσίου υπαλλήλου τόσο για την εξασφάλιση του κύρους του ίδιου, όσο και της Δημόσιας Διοίκησης. Οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» θα έχουν στο εξής ουσιαστική διάσταση και θα υποβάλλονται με μηχανογραφικό έντυπο, θα αποστέλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και εκεί θα γίνεται έλεγχος από ειδικη υπηρεσία του υπουργείου.
3. Στο εξής η παραγραφή ποινών που είχαν επιβληθεί σε υπαλλήλους για ζημιές που προκάλεσαν στο Δημόσιο θα παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια και όχι μετά από διετία όπως ισχύει μέχρι τώρα.
4. Ιδιαίτερη μέριμνα θα λαμβάνεται για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και για όλους τους υπαλλήλους δείχνοντας έτσι η Διοίκηση ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντί τους.
Ετσι, με νέες ρυθμίσεις προβλέπεται:
α. χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα,
β. για τις άγαμες μητέρες, τις χήρες ή τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% θα υπάρξουν διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας τους,
γ. οι τρεις πρώτοι μήνες γονικής άδειας στους πολύτεκνους θα δίδονται μετ'αποδοχών, κλπ.
5. Οσον αφορά στις μετατάξεις, στο εξής θα επιτρέπονται από υπουργείο σε υπουργείο και από ένα Νομικό Πρόσωπο σε Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου.
6. Αντικειμενικό σύστημα για την εξέλιξη του υπαλλήλου στην ιεραρχική διαδικασία. Μετά από συμφωνία και με την ΑΔΕΔΥ, διαμορφώθηκε ένα σύστημα κριτηρίων:
α. Κριτήρια που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση του υπαλλήλου (πρόκειται για αντικειμενικά κριτήρια, όπως πτυχία, γλώσσες κλπ).
β. Διοικητικές ικανότητες.
γ. Ικανότητες του υπαλλήλου, δεξιότητες όπως προκύπτουν από τις θέσεις που έχει καταλάβει ο υπάλληλος. Η τρίτη περίπτωση περιλαμβάνει τα λιγότερα αντικειμενικά κριτήρια όμως στη μοριοδότηση αξιολογείται με 40%, ενώ οι άλλες δυο κατηγορίες με συνολικά 60%, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα.
Τέλος, το 7ο σημείο αναφέρεται στο δικαίωμα της πειθαρχικής εξουσίας επί των δημοσίων υπαλλήλων για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον πολίτη, είτε άρνηση παροχής πληροφοριών προς αυτούς.
Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, σήμερα παρουσίασε το πλήρες κείμενο του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το οποίο όμως, όπως διευκρίνισε, δεν είναι και οριστικό, καθώς δήλωσε ανοιχτός σε τροποποιήσεις και αλλαγες, εκτός όμως, από το επίμαχο θέμα της άμεσης εφαρμογής του (κύριο σημείο διαφωνίας με την ΑΔΕΔΥ).