Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το Απόρρητο των Επικοινωνιών

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2006 15:44
A- A A+

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, το πόρισμα της επιτροπής των πανεπιστημιακών καθηγητών για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/27/1170561.htm .

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

1) στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις, ανάλογα με τον φορέα που συντελεί την παράνομη πράξη, δηλαδή υποκλοπές,

2) ο νομοθέτης πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την τεχνολογική πρόοδο και τους κινδύνους που τυχόν ανακύπτουν για να προσαρμόζει τις ισχύουσες ρυθμίσεις,

3) προκύπτει ανάγκη συντονισμού των Ανεξαρτήτων Αρχών,

4) προτείνεται η άμεση διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για την ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών. (Επ'αυτού διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές θα μπορούσαν να συμβάλλουν για τον συντονισμό των σχετικών πρωτοβουλιών).

Αναφορικά με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του απορρήτου μεταξύ άλλων προτείνεται:

α) στους σκοπούς της ΑΔΑΕ να περιληφθεί και η ασφάλεια των δημοσίων δικτύων επικοινωνίας και των δεδομένων της επικοινωνίας και

β) να έχει η ΑΔΑΕ τη δυνατότητα ελέγχου της ασφάλειας του δικτύου και των φορέων που διαθέτουν εσωτερικά δίκτυα, μετά από επώνυμη καταγγελία παραβίασης του απορρήτου.

Συμπερασματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο πόρισμα της Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι καμία νομοθέτηση δεν ωφελεί αν δεν εξευρεθούν ή ενισχυθούν εκείνοι οι θεσμοί που δεν θα επιτρέπουν να εγκλωβίζονται τα συστήματα επικοινωνίας και να παραβιάζεται -έστω σε εξαιρετικές περιπτώσεις- το απόρρητο των χρηστών τους.

Οι γνωμοδοτικές πρωτοβουλίες, εξάλλου, επισημαίνεται στο πόρισμα, δεν διασφαλίζουν απόλυτη προστασία του πολίτη, δεδομένου ότι ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος (ακόμη κι αν είναι αυστηρός) αποδίδει μια στατική εικόνα και άρα δεν παρέχει πλήρη προστασία.

Η προάσπιση, τέλος, των ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών είναι υπόθεση εθνική που υπερβαίνει τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, ενώ αντίθετα η ενδυνάμωση των θεσμών και η αφύπνιση του πολίτη είναι «οι καθοριστικές συνιστώσες για τον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη, φαινομένων που πλήττουν τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με το πόρισμα των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων, έχουν υποβληθεί και τα πορίσματα των Ανεξαρτήτων Αρχών -της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ- οι απόψεις των οποίων θα συνυπολογιστούν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα οριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή