Πολιτική
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2006 15:44

Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το Απόρρητο των Επικοινωνιών

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, το πόρισμα της επιτροπής των πανεπιστημιακών καθηγητών για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/03/27/1170561.htm .

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

1) στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις, ανάλογα με τον φορέα που συντελεί την παράνομη πράξη, δηλαδή υποκλοπές,

2) ο νομοθέτης πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την τεχνολογική πρόοδο και τους κινδύνους που τυχόν ανακύπτουν για να προσαρμόζει τις ισχύουσες ρυθμίσεις,

3) προκύπτει ανάγκη συντονισμού των Ανεξαρτήτων Αρχών,

4) προτείνεται η άμεση διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για την ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών. (Επ'αυτού διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές θα μπορούσαν να συμβάλλουν για τον συντονισμό των σχετικών πρωτοβουλιών).

Αναφορικά με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του απορρήτου μεταξύ άλλων προτείνεται:

α) στους σκοπούς της ΑΔΑΕ να περιληφθεί και η ασφάλεια των δημοσίων δικτύων επικοινωνίας και των δεδομένων της επικοινωνίας και

β) να έχει η ΑΔΑΕ τη δυνατότητα ελέγχου της ασφάλειας του δικτύου και των φορέων που διαθέτουν εσωτερικά δίκτυα, μετά από επώνυμη καταγγελία παραβίασης του απορρήτου.

Συμπερασματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο πόρισμα της Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι καμία νομοθέτηση δεν ωφελεί αν δεν εξευρεθούν ή ενισχυθούν εκείνοι οι θεσμοί που δεν θα επιτρέπουν να εγκλωβίζονται τα συστήματα επικοινωνίας και να παραβιάζεται -έστω σε εξαιρετικές περιπτώσεις- το απόρρητο των χρηστών τους.

Οι γνωμοδοτικές πρωτοβουλίες, εξάλλου, επισημαίνεται στο πόρισμα, δεν διασφαλίζουν απόλυτη προστασία του πολίτη, δεδομένου ότι ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος (ακόμη κι αν είναι αυστηρός) αποδίδει μια στατική εικόνα και άρα δεν παρέχει πλήρη προστασία.

Η προάσπιση, τέλος, των ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών είναι υπόθεση εθνική που υπερβαίνει τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, ενώ αντίθετα η ενδυνάμωση των θεσμών και η αφύπνιση του πολίτη είναι «οι καθοριστικές συνιστώσες για τον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη, φαινομένων που πλήττουν τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με το πόρισμα των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων, έχουν υποβληθεί και τα πορίσματα των Ανεξαρτήτων Αρχών -της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ- οι απόψεις των οποίων θα συνυπολογιστούν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα οριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.