Γαλλία - Εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον CPE

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 12:35
A- A A+

Εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τη Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης (CPE), βρίσκεται όλη η Γαλλία.

Πάντως, εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις φοιτητών και μαθητών, ήδη εξήγγειλαν νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για την προσεχή Τρίτη (4 Απριλίου) και όλοι περιμένουν από τον γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, να παρέμβει προσωπικά, ακόμη και σήμερα, σε μία προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Παρίσι εκτιμούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα αναφέρει ότι ο νόμος κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος, γεγονός που θα δώσει στον πρόεδρο Σιράκ την δυνατότητα μέσα σε 9 ημέρες να αποφασίσει αν θα θέσει σε ισχύ το νόμο, ή εάν θα ζητήσει νέα συζήτηση στη Βουλή.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ακόμη και σήμερα το βράδυ, ο κ. Σιράκ να προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το γαλλικό λαό. Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε προφορικά τους διευθυντές όλων των λυκείων της χώρας που τελούν υπό κατάληψη να προχωρήσουν στο άνοιγμα των σχολείων, συμβουλεύοντάς τους να καταφύγουν, εάν χρειαστεί, ακόμη και στις δυνάμεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των καταληψιών.

Δημοσκόπηση, πάντως της εταιρίας IPSOS, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου LCI, και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Le Parisien», δείχνει ότι το 62% των Γάλλων εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του επίμαχου νόμου. Το 66% επίσης διαφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού Ντομινίκ Ντε Βιλπέν να διατηρήσει τον εν λόγω νόμο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή