Η Ε.Ε. χρειάζεται τους Ευρωπαίους

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 07:00
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο απηύθυνε έκκληση για μια πιο δίκαιη και με μικρότερη έμφαση στη λιτότητα Ευρώπη, αντιμετωπίσθηκε με οργή και έντονη αποδοκιμασία από μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών.

Ο Κόντε στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ευρώπη ως ένα «πλουραλιστικό σχήμα, πλούσιο σε διαφορετικές γλώσσες, πολιτιστικές ταυτότητες και παραδόσεις», ενώ χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «θεμελιώδη και γνήσιο φύλακα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», έναν όρο που είχε χρησιμοποιήσει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο, στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Ρώμης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μια δέσμευση η οποία αμφισβητήθηκε έντονα όταν ανέλαβαν την εξουσία η ακροδεξιά Λέγκα και το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Και επανέλαβε το πάγιο αίτημα -κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- για μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι τα χρόνια σκληρής λιτότητας διεύρυναν το χάσμα μεταξύ της ελίτ και του λαού, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης. «Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει με επιτυχία να γίνουμε πραγματικά ένας λαός, δεν είχαμε το θάρρος να οικοδομήσουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, που με ρεαλισμό τάσσεται υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού δήμου» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κάνοντας χρήση του ελληνικού όρου.

Λίγους μήνες από τις ευρωεκλογές και με τους πολίτες των χωρών-μελών να οδεύουν προς τις κάλπες με αισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας, ακόμη και οργής απέναντι στο κατεστημένο, και οι mainstream πολιτικές δυνάμεις κωφεύουν μπροστά στα πραγματικά προβλήματα που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αντί να αφουγκραστούν το βαθύτερο μήνυμα της ομιλίας Κόντε, προέταξαν το επιχείρημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε τον Κόντε για οικονομική πολιτική που βασίζεται σε υψηλό δανεισμό και χαμηλή ανάπτυξη, ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος της συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, χαρακτήρισε τον Κόντε «μαριονέτα» των Σαλβίνι και Ντι Μάιο.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια και η ανάγκη των πολιτών να εισακουστούν τα αιτήματά τους οδηγούν σε σαρωτικές αλλαγές. Μετά την αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας, τα Κίτρινα Γιλέκα κλονίζουν τη Γαλλία, ενώ το καταλανικό ζήτημα διχάζει την Ισπανία, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, για τρίτη φορά μέσα σε μία τετραετία. Η Ευρώπη πρέπει να αφουγκραστεί τους πολίτες της, ήταν το μήνυμα του Τζιουζέπε Κόντε προς το ακροατήριο του Στρασβούργου. Χωρίς αυτούς, το όραμα μένει κενό και κινδυνεύει να διαλυθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή