Εντός και εκτός Βουλής συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, υπεραμυνόμενες των θέσεών τους.
Εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή του με τη Συμφωνία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μέσω Twitter ότι «είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι Πρωθυπουργοί είπαν όχι;».
Την ίδια ώρα, με ενημερώτικό της σημείωμα, η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, τονίζοντας πως καμία συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημά της να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ μαζί με το προοίμιό του, τονίζοντας πως οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή και σκόπιμα παραπληνητική την ανακοίνωση της Ν.Δ. Κατέθεσε επίσης το επίσημο κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ -χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες η Βουλή λαμβάνει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση- επαναλαμβάνοντας σε δήλωσή του ότι είναι η συνταγματική πρακτική στην ΠΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, στάθηκε στις δηλώσεις του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποίησε πως «εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές», κάνοντας λόγο για επικίνδυνα σενάρια. Επικαλούμενο τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημείωσε ότι μπαίνει τέλος «στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης».
Αντιπαράθεση και στην Ολομέλεια
Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εισήχθη το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού «πέρασε» -εν μέσω εντάσεων για την ουσία αλλά και για τη διαδικασία- από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχει διαβεβαιώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις που θα γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, εφόσον δεν έχει κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, σενάριο που φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή
Κατά την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ένσταση αντισυνταγματικότητας, βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η ένσταση απορρίφθηκε δι' εγέρσεως. Υπέρ της ένστασης των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή, η οποία κατέθεσε επίσης ένσταση αντισυνταγματικότητας.
«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν στους Βούλγαρους τη Μακεδονία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, εισπράττοντας χειροκροτήματα και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον κ. Δένδια, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουν μήνυμα δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.
Αιτιάσεις Π. Καμμένου περί ακυρότητας της διαδικασίας
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έθεσε και ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας της συζήτησης. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πρόβαλε την ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει. Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου και ότι δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε δεύτερη τοποθέτησή του και αναφορικά με την εθνότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, παρά μόνο ιθαγένειας. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας», ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε πως αυτή «ρητά αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ, κατά τη διάσκεψη χρήσης των τοπονυμίων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επανέλαβε από την πλευρά του το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας και «όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής.
«Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στην Αθήνα ο κ. Ζάεφ ως πρωθυπουργός των Μακεδόνων και εμείς θα τον υποδεχτούμε με τιμές, ως Μακεδόνα πρωθυπουργό. Εγώ δεν δέχομαι ότι Μακεδόνες είναι αυτοί και όχι εγώ», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Της θέσης του για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπεραμύνθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν μιλά ως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Είπε μάλιστα, ότι «και να μην υπήρχε η FYROM, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», καθώς μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ