Η βαθιά ρινική αναπνοή ευεργετική για την υγεία

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 12:45
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Προκειμένου να αποδείξουν τις ευεργετικές επιδράσεις της βαθιάς ρινικής αναπνοής, οι ερευνητές G. Sunil Naik, G.S. Gaur, και G.K. Pal διεξήγαγαν μια μελέτη σε 100 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18-30 ετών. Μετά την αρχική καταγραφή διαφόρων παραμέτρων, μεταξύ αυτών και των επιπέδων του στρες, οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, η μία εκ των οποίων αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Η ομάδα μελέτης εκπαιδεύτηκε στη αργή, βαθιά αναπνοή (anuloma viloma pranayama) υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου εκπαιδευτή γιόγκα του Advanced Center for Yoga Therapy, Education and Research, σε 30λεπτες συνεδρίες επί 5 ημέρες / εβδομάδα. Ενώ, τους δόθηκαν επίσης υποδείξεις για εξάσκηση στο σπίτι.

Μετά από 12 εβδομάδες, διαπίστωσαν μεταβολές στο Δείκτη Μάζας Σώματος και στη σχέση μέσης-ισχίων, οι οποίες ήταν στατιστικά σημαντικές. Υπήρξε μείωση του καρδιακού ρυθμού από την αρχική τιμή σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου καθώς επίσης και μείωση σημειώθηκε στις τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης και διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Όμως, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μείωση του στρες.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η άσκηση αργής αναπνοής ως μέρος της γιόγκα ανακουφίζει από το άγχος και ανανεώνει την αντιοξειδωτική κατάσταση του ατόμου. Η τροποποιημένη αργή άσκηση αναπνοής που εφαρμόστηκε στους συμμετέχοντες στη μελέτη (ομοιόμορφες και ίσες φάσεις αναπνοής, κράτησης του αέρα και εκπνοής σε αναλογία 1:1:1) ήταν αποτελεσματική στη μείωση του αντιληπτού στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς παρόμοιες μελέτες με παρόμοια ρινική, αργή αναπνοή έχουν δείξει σχεδόν ίδια αποτελέσματα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η πρακτική της pranayama συνδέθηκε με αυξημένη ενεργητικότητα και με θετική επίδραση στη διάθεση. Όπως σημείωσαν δε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεχνική αυτοσυγκράτησης για τη σταθεροποίηση διαφόρων επικίνδυνων καταστάσεων. Ενώ, επισήμαναν ότι όταν η συγκράτηση της αναπνοής εφαρμόζεται ακατάλληλα για μεγαλύτερες περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, λόγω της ανοξίας και απαιτεί εποπτευόμενη εκμάθησή της από πιστοποιημένο εκπαιδευτή.

Εξηγώντας τη μελέτη αυτή ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, επισημαίνει ότι το στρες επιδεινώνει διάφορες παθήσεις όπως το άσθμα, τα έλκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, μπορεί να προτρέψει σε υπερφαγία και  παχυσαρκία καθώς και σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε κάποια άτομα μπορεί να  προκαλέσει επίσης υπερκατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και ουσιών ενώ, οδηγεί και σε επιθετική συμπεριφορά.

Όπως λέει, υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που προσφέρουν διαφορετικά οφέλη η κάθε μία. Ωστόσο η αργή και βαθιά ρινική αναπνοή είναι γενικά αποτελεσματική, δεδομένου ότι αυξάνει τον λειτουργικό χώρο των πνευμόνων, οδηγώντας σε σωματική χαλάρωση και βελτιώνοντας την ψυχική υγεία.

Ο έλεγχος του στρες, σύμφωνα με το γιατρό,  μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, όμως όταν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα στη μύτη είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με τη χρήση αναπνοών και είναι απαραίτητη κάποια χειρουργική επέμβαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή