Για ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς «η ασυλία πάντα και παντού των συμμοριών που καταστρέφουν, απειλούν και καίνε δεν είναι κοινωνική πολιτική», αλλά «εγκληματική πολιτική», μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο και για ευθύνη «όλων των υπολοίπων», αφού «η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και τελικά της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής».
Κατά τον κ. Θεοδωράκη, «αν ένας πολιτικός παρουσιάζει τον αντίπαλό του ως το απόλυτο κακό, τότε γιατί να μην πεταχτεί και μια μολότοφ; Γιατί να μην μπει και μια βόμβα; Τον εχθρό στοχεύει Όλοι μας, λοιπόν, να μετράμε τα λόγια μας. Να μην στοχοποιούμε πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους. Και σταματήστε και αυτή την κωμωδία με τα εμπάργκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον "ΣΚΑΪ", η ΝΔ με την ΕΡΤ» είπε.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι «είναι γεμάτος φόρους» και σημείωσε ότι «λείπουν οι φόροι και οι εισφορές από τις επενδύσεις που πολεμήσατε, από τα εργοτάξια του Ελληνικού, από τα έργα στο Αφάντου και την Οξυά, οι εισφορές επενδυτικών σχεδίων που τσακίστηκαν στα βράχια της γραφειοκρατίας, από μικρές και μεγάλες επενδύσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ - από τράπεζες - κουτσές μετά τα capital control. Λείπουν οι φόροι και οι εισφορές των νέων που μετανάστευσαν, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την αναξιοκρατία και το πελατειακό και κομματικό κράτος».
«Συνεχίζετε να παίρνετε μετακλητούς παντού. Μόνο οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο στενό δημόσιο από 1.003 το 2014, έγιναν 1.449 το 2018. Οι φορείς του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) ήταν 227 το 2015 και το 2017 έγιναν 374. Και συνεχίζετε να αυξάνετε τα ΝΠ Ιδιωτικού Δικαίου. Το δε έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ διπλασιάστηκε σε δυόμισι χρόνια και ταυτόχρονα αυξήθηκε κατά 10% και το τακτικό προσωπικό. Και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν από 1.068 σε 1.211» απαρίθμησε ο κ. Θεοδωράκης.
«Υπερηφανεύεστε ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Και σας ερωτώ τόσα χρόνια δεν βρήκατε έστω μία άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε; Τόσο ταχτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Παράλληλα, έκανε λόγο και για άλλες απώλειες φόρων και εισφορών «των εταιρειών που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία, των ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους». Όπως είπε, «4,7 δισ. ευρώ εισοδήματα είχαν το 2015, 3,3 δισ. ευρώ το 2017. Το 1/3 των φορολογητέων εισοδημάτων εξαφανίστηκε. Τι άλλο να φορολογήσετε λοιπόν; Από τη μεσαία τάξη τι άλλο να πάρετε; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ δίνουν στο κράτος έως και το 60% του εισοδήματός τους. Και εδώ έρχεται η ιδέα "να εκτινάξουμε τους έμμεσους φόρους". Και έτσι μπήκαν νέοι φόροι, στη θέρμανση, στο πετρέλαιο κίνησης, στο κρασί, στον καφέ, στην τηλεφωνία, στο Ίντερνετ» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Όπως ανέφερε, από το 2014 τα έσοδα από άμεσους φόρους έχουν αυξηθεί κατά 300 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ ευρώ. «Είμαστε η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τσακίζετε τα αδύναμα νοικοκυριά, τους μη προνομιούχους Έλληνες με τους πιο άδικους κοινωνικά φόρους, τους έμμεσους φόρους!» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η χώρα χρωστάει σήμερα 330 δισ. ευρώ, «200 δισεκατομμύρια ευρώ έδωσε το κράτος από το 2000 έως το 2015 για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, 74 δισ. ήταν τα ελλείμματα του ΟΓΑ και 45 δισ. ευρώ του ΙΚΑ».
Ο ίδιος μίλησε για «πελατειακό κομματικό κράτος, σπατάλες στις προμήθειες και στις προσλήψεις, σπατάλες σε ΔΕΚΟ με δισεκατομμύρια ευρώ ελλείμματα, πελώριες αμοιβές και συντάξεις στο 110% του καταληκτικού μισθού».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η οικονομία έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019, καθώς τότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου.
«Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, θα υπάρξει χρεοκοπία» δήλωσε, σημειώνοντας ότι κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για τον «τελευταίο προϋπολογισμό» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τόνισε ότι το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. «Πρέπει να δούμε την Ελλάδα αλλιώς και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν, ποτέ δεν κορόιδεψαν. Οι δυνάμεις που εξαντλούν όλη τη δύναμή τους όχι στην εξαπάτηση των πολιτών, αλλά στην εξεύρεση λύσεων. Νεωτερικών, εμπνευσμένων, αποτελεσματικών, δοκιμασμένων, ευρωπαϊκών και τελικά πατριωτικών. Αυτό είναι το κάλεσμα του Κινήματός μας στην ελληνική κοινωνία. Αν θέλει να δει την Ελλάδα αλλιώς, πρέπει να επιβραβεύσει τις δυνάμεις που ποτέ δεν την κορόιδεψαν. Τις δυνάμεις που ταιριάζουν στον Έλληνα που δοκιμάζεται» είπε, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού.
naftemporiki.gr