Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι η Γαλλία θα κλείσει 14 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας που λειτουργούν σήμερα, μέχρι το 2035. Μάλιστα τέσσερις έως έξι από αυτούς θα κλείσουν μέχρι το 2030.
Σε αυτούς τους αντιδραστήρες περιλαμβάνονται οι δύο παλαιότεροι της χώρας, στο Φέσεναϊμ της ανατολικής Γαλλίας, για τους οποίους είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα τερματιστεί η λειτουργία τους σύντομα, κάτι που προσδιορίστηκε τώρα για το καλοκαίρι του 2020.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι η Γαλλία θα κλείσει τους τέσσερις εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το 2022, ως μέρος των προσπαθειών της χώρας για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή ενέργειας από καύση άνθρακα ήταν διαχρονικά πολύ χαμηλή στη Γαλλία, η οποία βασίζεται περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια.
Κατά την ομιλία του για τις ενεργειακές πολιτικές της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ο Μακρόν δήλωσε ότι «η μείωση του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας δεν σημαίνει ότι την αποκηρύττουμε».
Η Γαλλία στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια για το 72% περίπου των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει το ποσοστό αυτό σε 50% έως το 2030 ή το 2035, με την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Γαλλία θα προσπαθήσει να τριπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια έως το 2030 και να αυξήσει κατά πέντε φορές την παραγωγή ηλιακής ενέργειας την ίδια περίοδο. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία-κολοσσό EDF να διερευνήσει τη βιωσιμότητα περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, αλλά θα περιμένει μέχρι το 2021 πριν αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην κατασκευή τους.
Η EDF κατασκευάζει τον πρώτο τέτοιο αντιδραστήρα στις ακτές της βορειοδυτικής Γαλλίας αλλά το έργο έχει αντιμετωπίσει διάφορα τεχνικά προβλήματα και υπερβάσεις προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα πολυετή καθυστέρηση.